Relatari de la consultarea inter-ortodoxa din Kos, Grecia

Cea de-a 10 adunare CMB 2013 Bisericile Ortodoxe si-au reafirmat angajamentul in "unitate, dreptate și pace", declarand că "supremul act de iubire al lui Dumnezeu reprezinta iconomia mântuirii". Aceasta și alte reflecții teologice au fost împărtășite în cadrul unei consultari inter-ortodoxe ce a avut loc in Kos, Grecia, în această săptămână, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Consultarea s-a desfasurat pe parcursul mai multor zile. Aceasta a reunit reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Occidentale si din Orient, in ideea pregatirii celei de-A Zecea Adunari a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), care va avea loc in perioada 30 octombrie – 8 noiembrie 2013 în Busan, Coreea de Sud (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Participanții au împărtășit o serie de reflecții teologice, diverse, pe tema "Dumnezeul vieții ne conduce spre dreptate și pace".

Participanții si-au exprimat angajamentul in rugaciune și in conlucrarea in spiritul dreptatii, pacii și unitatii creștine, într-un comunicat emis la sfârșitul consultarii.

"Actul suprem al iubirii lui Dumnezeu reprezinta iconomia mântuirii, care este înțeleasă ca re-creare și restaurare a omenirii. Apelul la unitate, dreptate și pace rămâne chemarea noastră de astăzi, Domnul nostru rugandu-Se întrupat, pentru aceasta, înainte de Patimile Sale (Ioan 17)", se arata în comunicat.

Participanții s-au mai rugat pentru Grecia, exprimându-și speranța in rezolvarea crizei economice cu care se confruntă în prezent țara. S-au facut rugaciuni pentru pace în Siria, la initiativa Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu.

Evenimentul a avut loc la invitația Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, și a fost găzduit de către Mitropolitul Natanael de Kos și Nisyros, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Bisericile Ortodoxe Rasaritene si Occidentale membre ale CMB sunt:

Biserica Ciprului
Biserica Ortodoxă a Greciei
Patriarhia Ecumenică
Patriarhia Grec-Ortodoxă a Alexandriei și a Intregii Africi
Patriarhia Grec-Ortodoxă a Antiohiei și a Întregului Orient
Patriarhia Grec-Ortodoxă a Ierusalimului
Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei
Biserica Ortodoxă a Americii
Biserica Ortodoxă a Japoniei
Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei
Biserica Ortodoxă a Finlandei
Biserica Ortodoxă Autocefală a Poloniei
Biserica Ortodoxă Română
Biserica Ortodoxă Rusă
Biserica Ortodoxă Sârbă
Biserica Armeană Apostolică (Tronul din Cilicia)
Biserica Armeană Apostolică (Tronul din Etchmiadzin)
Biserica Ortodoxă Coptă
Biserica Eritreeana Ortodoxă Tewahedo
Biserica Etiopiana Ortodoxă Tewahedo
Biserica Ortodoxă Siriană Malankara
Patriarhia Ortodoxă Siriană a Antiohiei și Intregului Orient

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.