Pe 4 noiembrie, Biserica istorica Surp Giragos face un nou pas spre stralucirea de alta data

Diyarbakir Biserica Armeneasca Surp Giragos La un secol de la înființarea sa, istorica Biserica Armeneasca Surp Giragos din Diyarbakir s-a deschis pentru închinare, inca de anul trecut. Acum, biserica este pregatita sa revina complet la fosta sa stralucire, prin instalarea unui nou clopot, in data de 4 noiembrie 2012.

"Noul clopot, care cantareste 100 de kilograme, a fost produs în Moscova și oferit ca dar din partea comunitatii armene ruse, Bisericii Surp Giragos. Acesta a fost deja livrat Diyarbakir-ului și prezentat publicului", relateaza artistul canadian din Istanbul, Raffi Bedrosyan, care a contribuit la restaurarea bisericii.

Turnul clopotnitei a fost distrus de tunuri, în 1915, pe motiv că era mai înalt decât minaretele moscheilor. Noul clopot a fost conceput într-un stil similar cu originalul.

"Această biserică, cea mai mare Biserica Armeneasca din Orientul Mijlociu, este o dovadă clară a influenței armene in Anatolia, înainte de 1915, și acum a devenit un loc de pelerinaj pentru toți armenii din Turcia, Armenia și diaspora", a mai spus Bedrosyan.

Biserica a fost folosita drept centru de comandă de către ofițerii germani, în timpul Primului Război Mondial, și mai târziu a fost folosita ca depozit pentru Sümerbank, până în 1950. Aceasta a fost redata, în cele din urmă, comunitatii armene, în urma unei lupte juridice de lungă durată. Biserica s-a redeschis pentru închinare anul trecut, la un secol de la construcția sa, evenimentul fiind relatat pe larg (si video) de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, la acea data.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.