Presedintele Serbiei preia conducerea. Discutii la nivel de stat, cu Macedonia

TOMISLAV NIKOLIC wikipedia Conform informatiilor primite din Skopje, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Macedonene, Episcopul Timotei, a salutat initiativa si apelul președintelui sârb Tomislav Nikolici, de a fi discutat statutul Bisericii Ortodoxe Macedonene, informeaza Serviciul specializat de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

El a adăugat că problema ar putea fi soluționată doar prin dialog. Președintele sârb a declarat că Serbia și Macedonia ar trebui să se ajute reciproc in rezolvarea problemei Bisericii Ortodoxe Macedonene.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Macedonene a declarat că apelul lui Nikolici este un semn "pozitiv", dar problema eliberarii Episcopului macedonean Iovan Vranisovski, care este loial Bisericii Ortodoxe Sârbe, nu este o problemă bisericească, ci una politica.

"Ceea ce sustine Nikolici despre dialog reprezinta un nou moment în relațiile dintre Biserica Macedoneana si Biserica Sarba, deoarece Biserica Sarba și statul Sarb au considerat până in prezent ca problema este una inter-bisericeasca si nu una inter-statala. Acestea sunt circumstanțe noi, si sunt extrem de importante, intrucat cuvintele apartin președintelui sârb", a declarat Timotei, agenției de știri Beta.

Potrivit acestuia, Biserica Ortodoxa Macedoneana acceptă un dialog privind problemele bisericești, dar toate celelalte aspecte trebuie să fie rezolvate la nivel de stat.

Președintele macedonean George Ivanov încă nu a reacționat la declarația lui Nikolici.

Vranisovski este acuzat de deturnare de fonduri, dar Biserica Ortodoxa sarba susține că a fost persecutat politic, de când a acceptat unitatea canonica cu Biserica Ortodoxa Sarba.

Nikolici a mai declarat, pentru TV Sitel si jurnalul macedonean „Vecer”, că s-ar putea ajunge la un acord între Biserica Ortodoxa Sarba si Biserica Ortodoxa Macedoneana, în cazul în care ambele state se vor implica în rezolvarea problemelor. El a mai spus că, personal, este gata să discute relațiile dintre Biserica ortodoxa sarba si Biserica Ortodoxa Macedoneana.

Cele două Biserici se lupta pentru statutul Bisericii Ortodoxe Macedonene de zeci de ani. Biserica Ortodoxa Sarba si alte Biserici Ortodoxe nu recunosc independența Bisericii Ortodoxe Macedonene.

Biserica Ortodoxa Macedoneana nu a fost recunoscută de către alte Biserici Ortodoxe din lume, și a fost înregistrata oficial doar de către organele de stat macedonene, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.