Ucraina are 4 sfinti noi

In aceste zile, in Catedrala Maicii Domnului din Zaporojie, Ucraina, Mitropolitul ortodox Ilarion de Donețk și Maripol a oficiat o slujba de canonizarea a patru martiri si marturisitori sfinți ai epocii sovietice, informeaza Serviciul specializat de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe. Ca zi de praznuire a noilor sfinti, a fost hotarata data de 13 octombrie.
Canonizare noi sfinti martiri in comunism in Ucraina octombrie 2012 (foto Biserica Ucrainei) Sfinții nou canonizati sunt preoții Alexandru Cicin, Filosof Ziabrev, Teodosie Stankevici și Mitrofan Vozvijenski, care au slujit în diferite sate și orașe din Eparhia de Zaporojie (Ucraina), în 1930.

Arhipastorul Alexandru Cicine a fost arestat în 1921, pentru "agitație contra-revolutionara". El a fost condamnat la moarte.

Arhipastorul Teodosie Stankevici s-a opus politicii de intervenție a guvernului sovietic în treburile interne ale Bisericii, inclusiv interventiei regimului in sustinerea asa-zisei "Biserici reinnoite". El a fost arestat în anul 1927 și condamnat la exil. Arestat din nou în 1937, a petrecut mai mulți ani în închisoare. A scris, în 1943: "nu am renunțat la credința creștină ortodoxă, la Biserica lui Hristos, cu canoanele Sfinților Apostoli, Sinoade si Parinti, si nici la Preoția mea". În timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, el a ajutat mai mulți oameni să scape de muncă forțată în Germania. Multe persoane au cerut ajutor prin rugăciunile sale. Există dovezi că, prin rugăciunile acestui parinte, credincioșii s-au vindecat de boli grave, inclusiv de epilepsie și erizipel.

Arhipastorul Filosof Ziabrev a continuat să oficieze slujbe, în ascuns, după închiderea bisericii sale, în 1931. El a fost arestat de șapte ori. Acuzat în 1937 de "agitatie contr-revolutionara terorista", acesta a răspuns: "profesia mea este sa fiu preot. După închiderea bisericii, am rămas credincios datoriei mele și am oficiat slujbe religioase în case". Ulterior, a fost condamnat la opt ani de închisoare. Nu s-a mai găsit în arhiva de documente nimic despre vreo eliberare a sa, și putem spune că, probabil, nu s-a mai întors din captivitate.

Preotul Mitrofan Vozvijensky a fost arestat de mai multe ori după revoluție. La 6 august 1937, arestat din nou, a fost acuzat de "agitație contr-revolutionara de orientare terorista", pentru faptul ca in timpul recensamantului le-a cerut oamenilor sa se declare credinciosi. În timpul interogatoriului, el s-a comportat cu curaj, negând toate acuzațiile. In data de 10 octombrie 1937, a fost condamnat la zece ani de muncă fortata in gulag, dar la sfârșitul unui an, în condițiile gulagului, a decedat, in ziua de 2 octombrie 1938, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.