publicat în: Arhivă

Patrimoniul arheologic sirian este in pericol

patrimoniul arheologic sirian in pericol Patrimoniul extraordinar arheologic din Siria a căzut pradă luptelor pustiitoare din tara, de peste 18 luni de zile, cu distrugerea, furtul și jefuirea sistematică în creștere.

Într-o țară în care corupția și traficul de artefacte arheologice și comori deja par a fi o problemă cronică, conform unei raportari recentw a AFP, ciocnirile dese și vidul de putere, din unele zone, au dus la o serie de jafuri și de săpături ilicite, conform unui reprezentant al Patrimoniului Mondial UNESCO, citat de agentie.

Armata siriană a fost adesea acuzata ca participa la jafuri si ca tolerează astfel de acțiuni civile – de multe ori organizate in benzi de traficanti.

Exista mai multe marturii acuzatoare la adresa grupurilor rebele, privind contrabanda, banuite ca s-ar folosi de astfel de actiuni in scopul finanțarii, informeaza serviciul de presa LONews.

In urma cu o luna, The Times din Londra a publicat un articol în care un dealer de antichitati libanez povestea ca insurgenții se organizeaza in grupuri de săpat, ilegale, pentru insusirea antichităților, in sensul finanțarii revoltei lor împotriva președintelui Bashar Assad.

"Rebelii au nevoie de arme și antichitățile sunt o modalitate buna de a le cumpara", a fost citat de publicatie Abu Khaled.

Într-un raport intitulat "Patrimoniul arheologic sirian este în pericol", al Euromed Heritage, finantat de UE, organizația subliniaza amenintarea din prezent, pentru bogatul patrimoniu al Siriei, pe care o reprezinta săpăturile secrete.

"Excavarea clandestina au reprezentat o amenințare la istoria și moștenirea siriana de mai mulți ani. Din păcate, evenimentele curente au sporit semnificativ acest risc. Mai multe grupuri au încercat să conduca săpături secrete, începând cu forțele de securitate", se mai arata in raport.

"Săpăturile clandestine au devenit obiect de negociere: acestea sunt tolerate de către autorități".

Pentru arheologul britanic Emma Cunliffe, citat de France Press, un alt specialist din Siria, ceea ce s-a întâmplat în Irak în 2003, acum se repetă aici. O serie de fotografii cu modul in care are loc distrugerea acestui patrimoniu, puteti vedea in pagina de Facebook dedicata subiectului, mai informeaza LONews.