publicat în: Arhivă

NOVUM TESTAMENTUM GRAECE: cea de-a 28-a editie a textului grecesc critic al Noului Testament a fost publicata

Novum_Testamentum_Graece Cea de-a 28-a editie a textului grecesc al Noului Testament critic, faimosul "Novum Testamentum Graece" – Nestle-Aland, a fost publicat recent prin grija Institutului pentru textul Noului Testament de la Universitatea din Münster, in colaborare cu Societatea Biblica Germana, informeaza serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Textul este însoțit de un aparat critic, vizand aproximativ 5500 de manuscrise raspandite în diferite biblioteci și mănăstiri din lume. Cele mai multe dintre manuscrise sunt de origine bizantină, sau texte întregi (începând cu Evanghelia după Matei pana la Apocalipsa), sau extrase, cum ar fi pericopele din Evanghelii sau Epistolele apostolice citite în contextul liturgic.

Manuscrisele bizantine au fost tratate de către profesorul emerit al Facultății de Teologie a Universității din Salonic, M.I. Karavidopoulos. Este demn de menționat faptul că manuscrisele bizantine constituie cel mai mare procent din toate manuscrisele folosite. Cele mai multe dintre ele sunt păstrate în biblioteci de pe Muntele Athos. Alte manuscrise se mai afla in alte biblioteci din Atena, Paris, Roma, Londra, Sankt Petersburg, Oxford, Cambridge, Ierusalim, Florența, Sfanta Ecaterina din Sinai, Patmos etc, mai informeaza LONews