Arheologii au descoperit in Bulgaria cea mai veche manastire crestina din Europa: Manastirea Sf Atanasie din Zlatna Livada

Manastirea Sfantul Atanasie din Zlatna Livada Arheologii bulgari au descoperit ceea ce ei cred ca ar fi cea mai veche manastire crestina din Europa, în apropierea satului Zlatna Livada, din sudul Bulgariei, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Potrivit cercetărilor arheologice recente, Manastirea Sfantul Atanasie, încă funcţionand în apropierea satului, a fost fondata in anul 344, de Sfântul Atanasie însuşi.

Până în prezent, Manastirea Candida Casa, fondata in 371 dupa Hristos, în Galloway, Scoţia, era considerata a fi cea mai veche manastire crestina din Europa, urmata de Manastirea Sf. Martin, din Pirineii-Orientali, Franţa (373 dupa Hristos).

Arheologii au examinat obiectele descoperite in "pestera unui pustnic" şi in Altarul situat în apropiere de Mănăstirea de astazi cu hramul Sfantul Atanasie, din Bulgaria, şi au descoperit dovezi că marele sfânt ar fi vietuit acolo.

Studii suplimentare efectuate in arhivele Vaticanului au confirmat si ele faptul că Sfantul Atanasie a fost prezent la Sinodul Bisericesc din Serdica (Sofia moderna), în anul 343 dupa Hristos.

Apoi, el a calatorit la Constantinopol şi se crede că s-a oprit în zona actuala a satului Zlatna Livada, care se afla în Tracia, pe drumul vechi dintre Serdica şi Constantinopol.

Micul sat Zlatna Livada este situat în apropiere de oraşul bulgar Chirpan, regiunea Stara Zagora, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sfantul Atanasie al Alexandriei (296/8-373) a fost, pentru o lungă perioadă de timp, Episcop al Alexandriei, şi este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinţi creştini.

– articol in exclusivitate – traducere si interpretare – pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.