publicat în: Arhivă

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a oficiat Slujba Canonului cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală (program 27 feb. – 1 martie)

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat ieri, 27 februarie 2012, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Slujba Canonului a început la ora 16:00, în Catedrală fiind prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu.

La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat semnificaţia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi înţelesurile duhovniceşti ale postului, subliniind totodată importanţa acestuia pentru creştini.

„În prima săptămână din Postul Mare, sau Postul Sfintelor Paşti, Biserica a rânduit ca să se citească în cadrul sfintelor slujbe Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Astăzi am săvârşit prima parte a acestui canon care se desfăşoară pe durata a patru zile. Acest canon ne îndeamnă la pocăinţă, la post şi rugăciune, ne îndeamnă să urmăm pilda acelora care s-au pocăit, s-au îndreptat şi au căutat salvarea sufletelor lor, încât participarea noastră la prima zi a săvârşirii Canonului Sfântului Andrei Criteanu este un pas, un început de urcuş pe drumul spre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, însă înseamnă şi conştientizarea sufletelor noastre că avem nevoie de pocăinţă, de mai multă apropiere de Dumnezeu Cel veşnic şi nelimitat, şi mai multă distanţare de lumea aceasta materială care ne limitează şi face din ea un zid despărţitor între noi şi Dumnezeu. Cuprinsul Canonului Sfântului Andrei Criteanul este un îndemn la pocăinţă, la rugăciune şi la schimbarea modului de viaţă păcătos într-un mod de urmare a sfinţilor din Biserica noastră dreptmăritoare”, a spus Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul.

Programul Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul pentru Săptămâna duhovnicească, prima a Postului Mare

Canonul cel mare al Sfântului Andrei Criteanul este împărţit în prima săptămână a Postului Mare în patru părţi, pentru fiecare din serile de luni până joi inclusiv, urmând ca în miercurea săptămânii a cincea din Post să fie oficiat în întregime. În fiecare zi din cele patru în care se citeşte canonul cel mare, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, va oficia slujba Pavecerniţei celei Mari cu citirea Canonului Sfântului Andrei Criteanul şi va ţine o meditaţie duhovnicească, după următorul program:

– Luni, 27 februarie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, orele 16.00

– Marţi, 28 februarie, la Paraclisul Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea, orele 16.00

– Miercuri, 29 februarie, la Schitul Troianu din Râmnicu Vâlcea, orele 15.00

– Joi, 1 martie, la Mănăstirea Govora, orele 14.00

– un articol de: contributor Arhid. Ioan Liviu Găman