PF Parinte Patriarh Daniel nu “a incercat sa-l convinga pe Traian Basescu sa-l schimbe pe Boc cu Mihai Răzvan Ungureanu”

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE ne informează:

Patriarhia RomanaPublicaţia online Cotidianul a postat în ziua de 27 februarie 2012 un articol de opinie sub semnătura domnului Dan Zavaleanu. În legătură cu insinuările injuste şi calomniile pătimaşe care dovedesc atât lipsă de măsură, cât şi lipsa de etică profesională din partea autorului, pentru o corectă informare a cititorilor precizăm:

1. În urmă cu o săptămână, am răspuns aceleiaşi dezinformări referitoare la presupusa alocare Patriarhiei Române a 7 milioane de euro de către Consiliul local al sectorului 2 Bucureşti. Dacă ar fi dorit să informeze corect, domnul Dan Zavaleanu ar fi aflat de pe site-ul Primăriei Sectorului 2 că în bugetul local pe anul 2012 a fost alocată suma de 30 milioane lei pentru sprijinirea cultelor religioase aflate în acest sector, adică nu numai a parohiilor ortodoxe confundate tendenţios cu Patriarhia Română. Ca atare, recomandăm jurnalistului publicaţiei Cotidianul să se documenteze mai temeinic şi să mediteze la demnitatea şi onoarea sa de jurnalist care îi impun să informeze corect opinia publică fără a folosi un limbaj agresiv şi calomnios.

2. În ceea ce priveşte insinuările injuste referitoare la implicarea politică partizană a Patriarhului României, precizăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu cultivă legături politice partizane cu niciun partid politic sau lider politic, ci promovează relaţii transparente cu toate instituţiile Statului în interesul Bisericii şi pentru promovarea binelui comun al societăţii româneşti. Prin urmare, Patriarhia Română nu se implică nicidecum în pregătirea numirilor sau demisiilor unor demnitari în funcţii publice, aceasta fiind responsabilitatea exclusivă a instituţiilor de Stat abilitate şi a partidelor politice. Singura consultare a Bisericii de către Stat a avut loc atunci când a fost desemnat Secretarul de Stat pentru Culte.

Însă autorul articolului doreşte ca Biserica să nu fie un factor al păcii sociale, ci să devină un agitator politico-social, să nu mai construiască lăcaşuri de cult, ci să critice diferite partide politice sau chiar să devină ea însăşi o instituţie politică partizană.

Totuşi, Biserica nu poate urma această logică a vrajbei, nu se substituie clasei politice şi nu promovează lupta politică de partid, ci cultivă viaţa spirituală şi demnitatea poporului român, care trebuie ajutat, nu atât prin declaraţii publice răsunătoare, cât prin multă activitate pastorală şi programe social-filantropice imediate şi pe termen lung.

Cât priveşte folosirea banilor publici de către Biserică, reamintim tuturor că Patriarhul României nu primeşte personal bani publici pentru sine, ci orice sprijin financiar de la Stat este folosit pentru construcţii şi activităţi bisericeşti de utilitate publică. În acelaşi scop sunt folosiţi inclusiv banii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, proveniţi din donaţii de la clerici şi credincioşi sau din partea autorităţilor locale, care înţeleg că majoritatea contribuabililor la bugetul de Stat sunt creştini ortodocşi. În plus, prin construirea Catedralei, Biserica noastră creează sute de locuri de muncă, iar impozitele plătite aduc bani la bugetul de Stat, adesea mai mulţi decât oferă Guvernul în acest scop.

De aceea, ura, invidia şi opoziţia pătimaşă a unora împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului sunt total nejustificate. Oricum, Patriarhia Română contează pe oamenii credincioşi, înţelepţi şi darnici, iar nu pe cei care încearcă să producă vrajbă între Biserică şi popor pe motive politice partizane sau confesionale.

– Centrul de presa al Patriarhiei Romane

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.