Nu sunt un superstitios! (pr. Daniel Ivan)

Asa cum am spus si in titlu, nu sunt un superstitios.

Astazi am luat la curatat cativa cartofi. Urma sa gatesc o mancare la cuptor. Dupa ce i-am curatat pe toti, a avut o mare surpriza.

Priviti imaginile de mai jos.

Personal, nu am sa cad in pietismul ieftin de a ma inchina la un cartof, dar trebuie sa recunosc fatis un lucru: pot sa va asigur ca in ultimii 30 de ani am curatat tone de cartofi, insa este pentru prima data cand personal intalnesc asa ceva.

Astept parerile voastre, in locul in care cititorii pot scrie comentariile lor la orice articol: Grupul de Face Lacasuri Ortodoxe (iar cele legate de subiect, cu importanta pentru cititor, vor fi postate de mine, ulterior, in josul acestui articol).

– un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: contributor Pr Daniel Ivan

COMENTARII

*KSLCatalin (20 dec. 9:04): "Parerea mea este ca oricand poti descoperi un semn al crucii (forma este, dealtfel, destul de usor de alcatuit, de compus – o verticala si o orizontala) in ordinea unor elemente sau in infatisarea unui element. Frecventa scazuta, totusi, a observarii unor astfel de semne nu demonstreaza neaparat ca este vorba despre o minune, ci despre probabilitatea de a descoperi un astfel de model intr-o anumita conjunctura (adica tine de calcul sau estimari de probabilitati – spre exemplu: vad nori de cand m-am nascut eu, dar niciodata nu am vazut, ca in ziua de 20 octombrie 1992 unii perfect dispusi in forma de cruce). Deci, desi uimit sau incantat mai degraba, de forma descoperita in dispunerea norilor, in alcatuirea cartofului, nu am cautat sa imi explic acest lucru mai mult decat pe orice alta minune a zilei (un rasarit spendid, un curcubeu extraordinar, o refractie a luminii intr-un bob de roua etc) , alcatuiri – si ele – probabile sau nu in respectiva zi, ci m-am inchinat bucuros de minunea de a mai recunoaste frumusetile si minunile dumnezeiesti in toate, astazi cand totul se deruleaza pe viteza mare, intre betoane si mai mari. Prin urmare, uitati, faptul ca ne-ati si relatat "descoperirea" a aratat ca totul are un sens, poate mai mult chiar decat doar amintirea acestui Semn – o amintire foarte folositoare oricarui om si placuta crestinilor – si anume, purtarea si dezvoltarea unei discutii pe aceasta tema, probabil intr-o perioada in care suntem si mai dispusi si mai pregatiti sa o facem, aflandu-ne in mare post. Mesajul meu ar fi: Bucurati-va! – si este adresat tuturor, intotdeauna."

*KSLCatalin (20 dec. 9:09): "In plus, eu as intrepreta mai ALTFEL aceasta "minune": minunea cea mai mare nu este aceea a semnului crucii, descoperit in acest cartof, ci este aceea ca semnul crucii a fost descoperit de Dvs, care marturisiti ca ati curatat tone de cartofi in viata, deci marturia Dvs cum ca aparitia aceasta "este ceva deosebit", a devenit astfel si demna de luat in seama. Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca descopeream eu acest semn, in primul cartof pe care il curatam (fiindca nu am ocazia sa curat cartofi si poate ca nu am curatat niciunul niciodata): as fi zis ca toti cartofii au in ei acest semn, fiindca toti cei pe care eu i-am curatat (adica acela fiind si singurul cartof curatat de mine) aveau acest semn in ei. Deci, pentru mine, experienta aceasta devine minune doar prin Dvs. si prin experienta Dvs.. Interesant ce minuni face Dumnezeu prin om, si cat de simplu este sa vedem minunea lui Dumnezeu, pur si simplu, prin oamenii de langa noi. Asa incat, iarasi, bucurati-va… parinte!"

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.