Din Mosi – Stramosi / colinde si obiceiuri (Valcea 2011)

Festival de colinde si obiceiuri - Din Mosi-Stramosi - Valcea 2011 În zilele de 16 şi 17 decembrie 2011, în municipiul Râmnicu Vâlcea se desfăşoară a XIV-a ediţie a
Festivalului interjudeţean de colinde şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, intitulat „Din Moşi – Strămoşi”, informeaza pentru serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Sala de festivităţi a Complexului Spiritual – Cultural „Sfântul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a găzduit in data de 16 decembrie, începând cu orele 16:30, prima parte a ediţiei Festivalului „Din Moşi – Strămoşi”. Evenimentul a fost precedat de Colocviul „Sacru şi profan în folclorul obiceiurilor de iarnă”.

Manifestarea cultural-religioasă a fost organizată de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea şi Consiliul Judeţean Vâlcea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.

În deschidere doamna prof. Elena Stoica, director al CJCPCT Vâlcea, a vorbit despre festival şi a prezentat grupurile de colindători prezente. În program au evoluat grupuri de colindători copii şi tineri din principalele zone folclorice ale ţării, din judeţele Argeş, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi și din judeţul Vâlcea. Colindele şi obiceiurile prezentate au variat în funcţie de zona reprezentată şi de interferenţele etno-culturale din judeţele participante.

La manifestare au fost prezenţi şi Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care i-au binecuvântat şi felicitat pe participanţi pentru păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor creştine româneşti.

Coordonatorii grupurilor de colindători au primit din partea organizatorilor diplome de participare, iar copiilor şi tinerilor le-au fost împărţite daruri de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Gherasim.

În sală au mai fost preoţi, etnologi, folclorişti şi alţi oameni de cultură din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Partea a doua a festivalului se va desfăşura mâine, 17 decembrie, de la orele 13,30, în Scuarul „Mircea cel Bătrân” al municipiului Râmnicu Vâlcea.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.