`Ortodoxie si Traditie` in Amarasti – Nemoiu

`Ortodoxie si Traditie` in Amarasti - Nemoiu Sala de festivităţi a complexului spiritual-cultural ce străjuieşte Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a parohiei Nemoiu, comuna Amărăşti, judeţul Vâlcea, a găzduit in data de 16 decembrie 2011, începând cu orele 13:00, a doua ediţie a Festivalului de cultură religioasă, folclor şi artă populară intitulat „Ortodoxie şi Tradiţie”, informeaza pentru Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială de către un sobor de preoţi în frunte cu părintele Iulian Mădălin Buşagă, Protopop de Drăgăşani. Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul vocal „Mireasma Zorilor” al bisericii parohiale Nemoiu, condus de prof. Elena Cuculici.

Manifestarea cultural-religioasă a fost organizată de către Parohia Nemoiu prin părintele paroh Adrian Catană, în parteneriat cu Primăria Amărăşti, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.

În deschidere prof. Elena Cuculici, directorul Festivalului, a prezentat grupurile de colindători prezente în concurs. În program au evoluat grupuri de colindători copii şi tineri din mai multe comune din protopopiatul Drăgăşani, judeţul Vâlcea: Grupul vocal „Mireasma Zorilor” al bisericii parohiale Nemoiu, condus de prof. Elena Cuculici, Grupul de copii ai Parohiei Amărăşti, Grădiniţa Nemoiu – Amărăşti, Şcoala cu clasele I-VIII Pesceana, Şcoala cu clasele I-VIII Glăvile, Şcoala cu clasele I-VIII Creţeni, Şcoala de Jandarmi din Drăgăşani, Şcoala cu clasele I-VIII Mădulari, Şcoala cu clasele I-IV Suteşti şi Şcoala cu clasele I-VIII Sâmbureşti Olt. Aceştia au fost însoţiţi de preoţii lor, care derulează Proiectele catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala.

Copiii îmbrăcaţi în costume populare au recitat poezii şi colinde religioase şi au prezentat scenete de teatru cu Naşterea Domnului. Din juriu au făcut parte cadre didactice de la şcolile din parohiile participante.

La manifestare a fost prezent şi Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, care a rostit un cuvânt de învăţătură dedicat evenimentului şi i-a binecuvântat şi felicitat pe participanţi pentru păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor creştine româneşti.

Coordonatorii grupurilor de colindători au primit din partea organizatorilor diplome de participare, iar copiilor şi tinerilor le-au fost împărţite daruri de către Moş Crăciun. După Sfânta Liturghie toţi participanţii au luat parte la tradiţionala agapă frăţească oferită de Parohia Nemoiu, mai informeaza Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.