Capitala Poloniei va avea in curand prima sa noua biserica ortodoxa din ultimii 100 de ani

 Catedrala Alexander nevski din Lodz   Capitala Poloniei va avea în curând prima sa nouă biserică ortodoxă din ultimii 100 de ani.
Arhiepiscopul Sawa de Varşovia, care este şeful Bisericii Ortodoxe din întreaga Polonie, speră că va începe anul viitor o nouă construcţie, în districtul de sud Urysnow, informeaza Serviciul de presa LONews.
   Biroul Arhiepiscopului a mai dezvăluit faptul că proiectul va fi modelat după faimoasa Hagia Sophia (Ayasofya/Sfânta Sofia) din Istanbul, fostă Catedrală Ortodoxă Răsăriteană înainte ca Imperiul Bizantin să fie cucerit, în 1453, catedrala fiind transformată ulterior într-o moschee (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), adăugându-i-se minarete, şi mai târziu fiind transformată în muzeu.
   Cu toate acestea, secretarul arhiepiscopului, părintele Jerzy Doroszkiewicz, a subliniat faptul că structura va fi realizată la o scară considerabil mai mică.

   Numărul credincioşilor ortodocşi din capitală a cunoscut o creştere în ultimii ani, fiind nevoie, prin urmare, de construcţia unui nou lăcaş.
   Numărul acestora este estimat, în prezent, la aproximativ 30.000 – 40.000 de varşovieni de rit ortodox. În întreaga Polonie, după cum susţin cifrele oficiale ale Oficiului Central de Statistică (Gus), ar exista 506.800 ortodocşi.

   Două lăcaşuri ortodoxe există în prezent în acest oraş. O catedrală impozantă este situată în centrul capitalei, în Piaţa Saski. Au fost luate în discuţie mai multe propuneri, în ultimii doi ani, în ceea ce priveşte locaţia nolui lăcaş ortodox. Cu toate acestea, ciocnirile cu alte proiecte, sau lipsa unei infrastructuri adecvate, au făcut ca planurile să rămână doar un vis.
Biroul arhiepiscopului este insa încrezător că opţiunea curentă – care nu a provocat nicio problema – va da roade. Terenul, care acoperă în jur de o jumătate de hectar, este disponibil şi aparţine oraşului. "Terenul nu este încă al nostru", remarca pr. Doroszkiewicz, dar “nădăjduiesc că decizia privind transferul acestuia va fi luată până la sfârşitul anului", mai informează serviciul de presă LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.