Proiectul digital Manuscrisele de la Marea Moarta, lansat on-line

Manuscrisele de la marea moarta pe internet Manuscrisele de la Marea Moartă, care includ cele mai vechi manuscrise biblice cunoscute în întreaga lume (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), sunt acum disponibile on-line printr-un efort de cooperare între Muzeul Israel, locul în care sunt găzduite acestea, şi Google, informeaza Serviciul de presa LONews al Agenţiei de ştiri Lacasuri Ortodoxe, citand un articol semnat de Judith Sudilovski.
”Proiectul Digital Manuscrisele de la Marea Moartă” a fost lansat în data de 26 septembrie 2011, şi le va permite utilizatorilor să examineze cel de-al II-lea Templu – din epoca manuscriselor, la un nivel de detaliu fără precedent, a declarat muzeul, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, un număr de cinci Manuscrise de la Marea Moartă au fost digitalizate până în prezent: Manuscrisul Isaia, Manuscrisul Normelor Comunitare, Manuscrisul Comentariu la Habacuc, Manuscrisul Templului şi Manuscrisul Războiului.

Detalii invizibile pentru ochiul liber devin vizibile prin fotografierea digitală de ultra-înaltă rezoluţie, rezultând imagini cu o rezoluţie de aproape două sute de ori mai mare decât o fotografie standard. Blitzurile speciale cu protecţie la ultraviolete au minimalizat deteriorarea fragilelor manuscrise. În plus, Manuscrisul Isaia poate fi urmărit pe coloane, capitole şi versete, fiind însoţit de un instrument de traducere în limba engleză şi opţiunea ca utilizatorii să prezinte traduceri de versete în propria lor limbă.

"Proiectul Manuscriselor de la Marea Moartă” şi Muzeul Israel dezvoltă şi păstrează o parte importantă a patrimoniului mondial, devenind astfel accesibil tuturor, prin Internet", a declarat profesorul Yossi Matias, director-manager al Centrului de dezvoltare şi cercetare Google, din Israel.

"În urma unor implicări în proiecte similare, în trecut… am reuşit să observăm modul în care oamenii din întreaga lume îşi pot spori cunoştinţele şi pot înţelege evenimentele istorice importante, având acces la documente şi la colecţii on-line", incheie acesta – informează serviciul de presă LONews.

– articol trad., interpretare si redactare, contributor: Ing. pr. Catalin Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.