Ziua UCRAINEI (3) la FDFAC 2011: Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara – editia II, Dunarea

FDFAC 2011 2 Ziua de sambata la FDFAC a stat sub semnul bucatariei si cinematografiei ucrainiene, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, partener media oficial al evenimentului.

Ea a inceput cu o serie de scurt-metraje romanesti, in prezenta tinerilor regizori aflati in Portul Cultural Cetate. Daniel Sandu a vorbit despre scurtmetrajul sau, “Numaratoarea manuala”, film selectionat in competitia Festivalului de Film de la Sarajevo, regizorul Hendi Jamil a prezentat scurtmetrajul “Sinucide-ma”, Andrei Dobrescu a raspuns intrebarilor legate de primul sau film, “Lost Springs 2”, iar actrita Iulia Verdes a fost aplaudata pentru rolul din scurtmetrajul “Intre prieteni”, in regia Ozanei Nicolau.

Seara zilei de sambata a debutat cu filmul “Kira Kiralina”, o drama muta din 1928 in regia lui Boris Glagolin.

Intre 1927 si 1929 Panait Istrati a vizitat URSS. Probabil in timpul sederii sale la Kiev i s-a cerut acordul pentru ecranizarea romanului “Kira Kiralina” (1924). Scenariul realizat de actrita Elizaveta Valerskaia (in rolul Kirei) si Nikolai Pleski pentru un film mut si realist socialist contine o viziune critica asupra capitalismului unde femeile sunt exploatate. In mod inerent nu se pastreaza aproape nimic din fascinantul stil al naratiunii scrise in care coexista licentiozitatea, inocenta si farmecul oriental.

FDFAC 2011 Drama “Melodie pentru flasneta/ Melody for A Street Organ/ Melodiya dlya sharmanki” (2009, Regie: Kira Muratova) este filmul care a incheiat ziua dedicata Ucrainei. Filmul este povestea a doua surori, Alena si Nikita, de 10 respectiv 8 ani, care isi pierd mama si se duc in cautarea tatalui lor la Kiev. Pentru a supravietui pe strada in marele oras cele doua fete trebuie sa se adapteze vietii dure.

Filmul a fost premiat in 2009 cu Nika Award pentru Cel mai bun film, cea mai prestigioasa ceremonie din Rusia, dedicata tuturor cinematografiilor din fosta Uniune Sovietica.

Nici la capitolul degustari ziua de sambata nu este usor de uitat – senzatia zilei a fost desertul de la pranz: vareniki cu visine si nuca, un desert traditional ucrainean, asemanator cu chirostele moldovenesti. S-a mai degustat un bors ucrainean cu sfecla rosie, apoi chiftele de cartofi si ciuperci.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara se desfasoara in acest an in perioada 18-27 august, in Portul Cultural Cetate (langa localitatea Cetate, in zona Calafat).

Evenimentul este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Institutului Cultural Roman.

Alte materiale FDFAC 2011 gasiti dand click aici: AFISFDFAC2011FestivaluldegustatorilordeFilmsiArtaCulinaraMirceaDinescu-162x150.

Susţinut de Consiliului Judeţean Dolj, primăriile Cetate şi Calafat.
Sponsori: ING, Metro, Boromir, Eurolines, Hotel "Panoramic".

Parteneri Media: Agenţia de Ştiri Lăcaşuri Ortodoxe, Realitatea TV, Radio România Cultural, RFI, Şapte Seri, Observatorul Cultural, ArtActMagazine, videofil.ro, port.ro, metropotam.ro, cinefan.ro, ziare.com, realitatea.net, calendarevenimente.ro, andemmotion.ro, euro-cinema.ro.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.