publicat în: Arhivă

Ziua ROMANIEI (2) la FDFAC 2011: Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara – editia II, Dunarea

FDFAC 2011 1 ziua 2 Deoarece prima zi a Festivalului Degustătorilor de film şi artă culinară (FDFAC) a fost una scurtă, iar primele filme ale festivalului au rulat seara, Ziua Germaniei a continuat şi în dimineaţa zilei de vineri, 19 august, când la Cetate s-a sărbătorit Ziua României.

Ziua a început cu o selectie de scurtmetraje premiate la Festivalul de scurtmetraj de la Regensburg, selecţie prezentată de Insa Wiese, directoarea acestui Festival, prezentă în cetate de aseară.

Ziua României a debutat în jurul orei 12.00, când la Cetate au putut fi vizionate primele scurtmetraje româneşti selectate şi prezentate sub titlul „The Next Romanian Wave”.

FDFAC 2011 2 ziua 2Auzim mereu despre „Noul Val Românesc” şi despre regizorii acestui noi val. Am încercat, prin această selecţie, să vedem care sunt regizorii următorului val românesc, care sunt valorile care vin din urmă şi ce şanse au aceştia de a duce mai departe ce au început deja ceilalţi”, a declarat Constantin Fugaşin, Directorul FDFAC.

Vizionarea scurtmetrajelor româneşti a fost urmată de lansarea cărţii scrisă de selecţionerul Marian Ţuţui, “Orient Express. Filmul romanesc si filmul balcanic” (ediţia a doua, în limba engleză), o lucrare de referinţă şi o lectură recomandabilă tuturor persoanelor interesate de filmul românesc şi de cel balcanic.

FDFAC 2011 3 ziua 2 După-amiaza zilei dedicată României a debutat si ea cu filmul „Vîlcovul-viaţa pescarilor din Vîlcov/ Life of the Fishermen in Vilcov/ Leben der Fischer in Vilcov”, un film cu Angela Popescu şi Gheorghe Burne, în regia lui Joup Rubner.

Film documentar cu elemente de ficţiune despre viaţa pescarilor din oraşul Vâlcov (judeţul Ismail – actual în Ucraina), în Regiunea Odessa (partea basarabeană), pe malul Dunării. În momentul realizării filmului, oraşul făcea parte din România (în perioadele 1918-1940 şi 1941-1944).
FDFAC 2011 4 ziua 2 Filmul nu a fost terminat "din lipsă de fonduri". Secvenţe din acest film au fost difuzate în cadrul Jurnalelor de actualităţi cinematografice ale O.N.C.

Documentarul din 1939 a fost urmat de un documentar despre insula Ada-Kaleh, “Ultima primăvara pe Ada- Kaleh / The Last Spring on Ada-Kaleh Island” (1968, regia/ directed by Petre Sirin, doc., 11 min.). Filmul conţine ultimele imagini ale insulei care a pierit sub apele de acumulare ale Hidrocentralei Porţile de Fier I – cafenele, pomi fructiferi, demontarea cetăţii pentru a fi mutată pe Insula Şimian sau distrugerea geamiei prin explozie.

FDFAC 2011 5 ziua 2 Un alt documentar turistic este “Monumente la Porţile de Fier / Monuments at the Iron Gates”, regizat de Mircea D.Popescu, un film melancolic cu imagini naturale ale defileului Porţile de Fier înainte de a fi modificat uriaşul lac al hidrocentralei. Tot despre distrugerea zonei Porţile de Fier este vorba şi în filmul “Atunci s-a născut oraşul – Later the Town was Born”, despre distrugerea Orşovei şi reconstrucţia oraşului pe un alt amplasament pentru că lacul de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier acoperise ruinele.

Ziua s-a încheiat cu un film german din 2007, care a fost prezentat la Festivalurile de la Goteborg, Visions du reel, Nyon, Hong Kong sau Toronto şi care a fost premiat cu “Adolf Grimme Award” – “Marea Privatizare / The Big Sellout / Der groBe Ausverkauf”. Regizorul a călătorit pe patru continente pentru a atrage atenţia asupra consecinţelor distructive ale valului de privatizări din anii ’80 şi ’90. Comentariile unor economişti şi politicieni sunt ilustrate cu exemplele privatizării din Marea Britanie, Africa de Sud, Bolivia şi Filipine.

FDFAC 2011 6 ziua 2 Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară are loc în acest an în perioada 18-27 august, în Portul Cultural Cetate (lângă localitatea Cetate, în zona Calafat).

Evenimentul este organizat de Asociaţia “Film România” (AFR) şi Fundaţia Pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român.

Alte materiale FDFAC 2011 gasiti dand click aici: AFISFDFAC2011FestivaluldegustatorilordeFilmsiArtaCulinaraMirceaDinescu-162x150.
Susţinut de Consiliului Judeţean Dolj, primăriile Cetate şi Calafat.
Sponsori: ING, Metro, Boromir, Eurolines, Hotel "Panoramic".

Parteneri Media: Agenţia de Ştiri Lăcaşuri Ortodoxe, Realitatea TV, Radio România Cultural, RFI, Şapte Seri, Observatorul Cultural, ArtActMagazine, videofil.ro, port.ro, metropotam.ro, cinefan.ro, ziare.com, realitatea.net, calendarevenimente.ro, andemmotion.ro, euro-cinema.ro.