Coptii, exclusi de la guvernare. Biserica reactioneaza

Liderul Bisericii Copte - papa shenouda    Liderii Bisericii Copte din Egipt şi-au exprimat furia, în urma excluderii copţilor, cu ocazia remanierii din această săptămână a guvernatorilor, spunând că aşteaptă de la autorităţi să redevină valabil numărul de trei guvernatori copţi, în loc de unul, aşa cum era înainte de revoluţie.
   Unsprezece guvernatori noi au fost numiţi în cadrul acestei remanieri, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Map picture

   Preotul Bisericii Maicii Domnului din Omaraniya, Flopatir Gamil, a declarat că excluderea copţilor din randul guvernatorilor Egiptului reprezintă un indicator negativ al vieţii politice din Egipt. El a mai spus că noua formaţiune ar trebui să includă mai mult de un guvernator copt, şi a acuzat autorităţile de promovarea bigotismului religios.

   Arhiepiscopul Bisericii Sfântul Gheorghe (Mar Gerges) din Shobra, Saleeb Matta Sawiris, a respins şi el remanierea, spunând că se aştepta ca numărul reprezentanţilor copţi să crească după revoluţie la mai mult de trei guvernatori, ajutând astfel la eliminarea barierelor existente între musulmani şi copţi, în fostul regim.

   În ciuda numirii scriitorului Morcos Samir ca guvernator adjunct pentru regiunea de nord a Cairo, situaţia rămâne incomparabilă cu funcţiile pe care copţii le ocupau ca guvernatori în cadrul fostului regim, a mai adăugat el.

   Safwat Gerges, preşedinte al Centrului Egiptean pentru Drepturile Omului, a criticat aceeaşi remaniere, atât pentru excluderea copţilor, cât şi pentru excluderea femeilor. El a considerat remanierea o victorie a bigoţilor religioşi, care au refuzat recent numirea unui guvernator copt în Qena.

   Mişcarea Copţilor Liberi a denunţat, de asemenea, excluderea guvernatorilor copţi, considerând decizia un mesaj negativ către societate.
   Mişcarea a declarat într-un comunicat de presă, că bigoţii simt acum că au devenit o forţă dominantă în societate, şi că ultimul lor protest din Tahrir Square a dat roade.
   Aceasta mai precizează că se arată dispusă să lucreze alături de forţele naţionale, în confruntarea cu încercările de impunere a hegemoniei Wahabi în Egipt.

   Uniunea Tineretului Maspiro critică si ea remanierea, adăugând că alegerea guvernatorilor nu a avut la baza eficienţa.

– traducere, redactare: jurnalist Bogdan Roman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.