Biserica din Olyphant – Philadelphia, renascuta in urma incendiului

Biserica ortodoxa Olyphant renovata dupa incendiu 2011 1    “Dacă intraţi pentru prima dată în Biserica Ortodoxă a Tuturor Sfinţilor, vi se va părea greu de crezut că, nu cu mult timp în urmă, aceasta arăta ca o ruină, în urma unui incendiu catastrofal care a avut loc în martie 2006” – aşa îsi începe articolul postat in The Times Tribune, jurnalistul Meghan Davis. Materialul, semnalat de unul dintre abonaţii Lacasuri Ortodoxe, aflati în SUA, aminteşte despre modul în care, acum, după ce construcţia a fost refăcută complet, in cinci ani de muncă, părintele David Cowan şi enoriaşii săi privesc această tragedie nu ca pe un dezastru, ci ca pe o încercare şi un triumf al credinţei lor.

   "Prin această luptă, parohia a devenit mai strâns unită, ca o familie, un `singur trup` alcătuit din muncitori credincioşi şi sârguincioşi pentru Hristos", spune părintele Cowan, care a devenit paroh al bisericii, din ianuarie 2007.

Biserica ortodoxa Olyphant renovata dupa incendiu 2011 2

   "Uimitoare", "plina de slavă" şi "radiantă" sunt cuvintele folosite de preotul Cowan, pentru a descrie construcţia, o clădire complet diferită – spune el – de cea care se afla aici înainte de incendiu. Cu toate acestea, mai precizează preotul, caracteristicile bisericii vechi de un secol au fost păstrate.

   "În biserică, ştiţi că vă aflaţi în faţa şi în prezenţa Dumnezeului Celui viu", spune pr. Cowan. "Aşa a fost în această biserică înainte de incendiu, şi a rămas la fel – deşi mulţi vor spune că, acum, într-o măsură chiar mai mare”.

Biserica ortodoxa Olyphant renovata dupa incendiu 2011 3

   Detaliile arhitecturale complicate, care cuprind noul Altar al Bisericii din Olyphant şi iconostasul grecesc pentru "aşezarea icoanei", o ajută să pară mai mare. Icoane ale sfinţilor, pe toată verticala dintre pardoseală şi tavan, reprezentările Domnului şi ale diferiţilor sfinţi acoperă iconostasul, Altarul, pereţii şi cupola bisericii.

   “În credinţa ortodoxă, se pune accentul pe icoane şi pe expunerea lor în interiorul bisericii”, explică părintele Cowan, “iar cei ce sunt ortodocşi îşi pot pune, de asemenea, icoane în casele lor.

Biserica ortodoxa Olyphant renovata dupa incendiu 2011 4    Doar refacerea picturii a costat în jur de 450.000 de dolari, a mai precizat el, adaugand că 95% din fonduri au venit din banii de asigurare, iar restul din donaţii.

   Pr. Cowan mai aminteste că toate icoanele vechi au fost înlocuite după incendiu. Unele au fost restaurate de profesionişti şi pregătite să fie aşezate la intrarea în biserică, pentru a aminti de biserica de dinainte de incendiu.

 

  Candelabrul atarnat în centrul bisericii a fost trimis din Grecia, iar meşterul iconar, Ivan Rumantsiev, este din Rusia, fiind un credincios ortodox rus.

 

Map picture

  "Iconarul, ca şi episcopul, preotul sau profesorul de şcoală bisericească, vine din sânul Bisericii", a precizat pr. Cowan. "El nu este un angajat, şi acest lucru asigură păstrarea caracterului ortodox al lăcaşului".

 

   În ziua de celebrare a finalizării construcţiei, liderul eparhial (mai marele locului), Episcopul Tihon de Philadelphia şi Pennsylvania de Est, va resfinţi biserica, în cadrul unei ceremonii programate pentru ziua de sâmbătă, 17 septembrie 2011.

   Duminică, 11 septembrie, biserica va organiza însă o slujbă specială, de comemorare a 10 ani de la atacurile teroriste din 2001.

– traducere, interpretare si redactare: contributor Ec. Carmen-Ana

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.