Sedinta Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului

În ziua de 27 ianuarie 2009, la Resedinta episcopala din Baia Mare, sub presedintia P.S. Sale Justinian, a avut loc Sedinta Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului.

De la ora 8,00 s-a savârsit Sfânta Liturghie în Paraclisul Resedintei Episcopale, de catre P.S. Sa Iustin Sigheteanul, urmata de slujba Te-Deum-ului.

La ora 10,00 au început lucrarile propriu zise, unde s-a prezentat:
• Raportul de executie bugetara pe anul 2008 si proiectul de buget pe anul 2009;
• Raportul comisiei bisericesti;
• Activitatea culturala pe anul 2008
• Raportul sectorului misionar-social pe anul 2008;
• Raportul corpului de inspectie si control pe anul 2008;
• Activitatea inspectorului de religie pe anul 2008;
• Prezentarea activitatii vietii monahale si prezentarea evenimentelor deosebite din viata eparhiei în anul 2008.

Din rapoartele prezentate de consilierii de resort, au rezultat urmatoarele:
Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului, care cuprinde judetele Maramures si Satu Mare, are un numar de 379 de Parohii rurale si 83 de Parohii urbane, deservite de 572 clerici, precum si 27 de manastiri si 7 schituri. În anul 2008 au fost hirotoniti întru preot si diacon 20 de clerici.

Pe cuprinsul Eparhiei noastre sunt, in prezent, un numar de 45 biserici si manastiri in constructie, 17 biserici se renoveaza si se picteaza, iar 21 case parohiale se afla în constructie. Eparhia noastra are cele mai numeroase biserici monument, din care 8 în patrimoniul UNESCO.

În plan cultural, în Editura Episcopiei noastre s-a diversificat oferta calendarelor, s-au tiparit 3 numere din revista “Graiul Bisericii Noastre”, o carte si doua brosuri, iar o delegatie eparhiala, avându-l în frunte pe P.S. Iustin Sigheteanul, au fost oaspetii Prea Fericirii Sale Teofilos al Ierusalimului. La acestea se adauga si vizitele fratesti la comunitatile românesti din Spania, SUA, Ucraina si Portugalia.

În plan social, pentru a combate efectele calamitatilor din nordul judetului Maramures, Episcopia noastra s-a implicat în construirea si finalizarea a 6 case, în cumpararea unei locuinte si a terenului necesar altor 10 case. Sumele care au acoperit aceste actiuni se ridica la valoarea de 1.152.533 RON.

Învatamântul religios din scolile de stat este deservit de un numar de 449 profesori, din care 189 titulari, pentru un numar de 57.300 elevi în judetul Maramures si 29.400 în judetul Satu Mare, care frecventeaza orele de religie ortodoxa.

Pe lânga toate acestea, amintim slujbele de sfintire si resfintire de biserici savârsite de ierarhii nostri, precum si participarea lor la diferite simpozioane si manifestari culturale nationale. Foto

Multumim lui Dumnezeu pentru cele ce ne-a ajutat sa împlinim, îndreptându-ne pretuirea spre preotii, monahii si credinciosii Bisericii noastre.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.