publicat în: Arhivă

MITROPOLITUL VLADIMIR ÎNTREPRINDE ZILELE ACESTEA O VIZITĂ ÎN BELORUSIA

Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova întreprinde zilele acestea o vizită în Belarus, în cadrul unei delegaţii a Bisericii Ruse conduse de către Patriarhul Alexei al II-lea şi din care fac parte mai mulţi conducători ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale.

Acestă vizită se înscrie în cadrul festivităţilor dedicate celebrării a 1020 de ani de la încreştinarea poporului rus. Astfel, în data de 23 octombrie 2008, Mitropolitul Vladimir a luat parte la conferinţa ştiinţifică intitulată „Creştinarea Rusiei în soarta popoarelor Belarusiei, Rusiei şi Ucrainei” organizată în aula Bibliotecii Naţionale din Minsk. La acest forum au mai luat parte reptezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe din Serbia, Bulgaria, America precum şi numeroşi savanţi şi istorici beloruşi care au discutat despre unitatea Ortodoxiei de-a lungul Istoriei.

A doua zi dimineaţă, în data de 24 octombrie 2008, la Catedrala Sfîntului Duh din Minsk a avut loc Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie care a fost oficiată de Alexei al II-lea Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii. La această slujbă, alături de Mitropolitul Moldovei au coliturghisit ÎPS Filaret, Mitropolit de Misk şi Sluţk, ÎPS Iuvenalii, Mitropolit de Krutiţk şi Kolomensk, ÎPS Kliment, Mitropolit de Kalujsk şi Borovsk, ÎPS Kornilii, Mitropolitul Talinului şi a Întregii Estonii şi un sobor de preoţi din mai multe ţări.