O inscripţie veche de 3000 de ani, descoperită în Israel

Arheologii israelieni au anunţat joi, descoperirea unei inscripţionări vechi de peste 3000 de ani, în vestul Ierusalimului, pe aşezarea unei fortăreţe situate la frontiera cu Regatul Iudeu.

Inscripţia pe cinci rânduri, foarte dificile de descifrat, este scrisă pe o ceramică în proto-canaaneană, limbaj folosit atât de evreii filistini cât şi de alte popoare din regiune.

Descoperirea a fost făcută în timpul excavării unui sit din Fortăreaţa antică Elah, situată la patruzeci de km. vest de Ierusalim, în Valea Elah, acolo unde, conform scrierilor biblice, David l-a învins pe Goliat.

Profesorul Yosef Garfinkel de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, responsabil cu săpăturile, a anunţat într-o declaraţie că datarea cu C-14 a plasat această inscripţie în jurul secolului X înainte de Hristos.

Potrivit lui, cetatea a fost un avanpost al Regatului Iudeu.

Renumitul arheolog Israel Finkelstein, autor al bestseller-ului “Biblia dezvăluită”, consideră totuşi ca prematură tragerea unor concluzii.

“Aceasta este, fără îndoială, o importantă descoperire. Dar noi ar trebui să ţinem cont că în acelaşi loc au mai fost găsite inscripţii filistine, de acelaşi tip, aşa încât trebuie să aşteptăm ca textul să fie decriptat, pentru a deduce originea sa.” a declarat acesta, unui reporter AFP.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.