Biserica Catolica solicita retragerea imediata a unei fotografii odioase (blasfemiatoare), expuse in colectia Yvon Lambert

Lacasuri Ortodoxe: Marseille, France
Arhiepiscopia de Avignon a cerut joi, 7 aprilie 2011, retragerea unei fotografii realizata de artistul american Andres Serrano, care reprezenta un crucifix scufundat in urina, prezentata in cadrul unei expozitii care celebreaza cea de-a zecea aniversare a colectiei de arta contemporana Yvon Lambert, conform informatiilor France Presse.


"In fata acestei odioase reprezentari care isi bate joc de imaginea lui Hristos pe Cruce, centrul credintei noastre crestine, sunt obligat sa reactionez. Orice atac asupra credintei noastre ne doare, iar prin aceasta odioasa fotografie, fiecare credincios este atins in profunzimea credintei sale", a spus intr-o declaratie Episcopul catolic de Avignon, Mons. Jean-Pierre Cattenoz.

Fotografia intitulata "Piss Christ”, realizata in 1987 de catre artistul new-yorkez de origine haitiana, este prezentata in cadrul expozitiei "Eu cred in miracole", inaugurata in data de 12 decembrie 2010, care se va incheia pe 8 mai 2011. Fotografia apare, de asemenea, pe afis.

"Avand in vedere gravitatea unei astfel de insulte, am incercat sa il contactez de urgenta pe managerul expozitiei, cerandu-i sa elimine fotografia in cauza si afisele insirate prin oras, dar n-am inca niciun raspuns", a adaugat el.

"Trebuie sa alertez public autoritatile tarii mele care se arata, prin multe gesticulari, a fi aparatoare ale unui secularism pozitiv", a adaugat episcopul.

Directorul colectiei Lambert, Eric Mézil, care a afirmat pentru AFP ca nu a fost informat despre reactia Arhiepiscopiei, a negat orice caracter "blasfemiator" al operei oferite de artistul pe care el chiar l-a prezentat ca fiind “foarte catolic”, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Acesta a raportat, in plus, cateva sute de apeluri telefonice si e-mailuri "ofensatoare" pe care le primeste de cinci zile.

La originea acestui caz sta o petitie lansata de catre Institutul Civitas, care se prezinta ca "o miscare politica", si care ii regrupeaza pe "laicii catolici angajati in construirea unei Regalitati sociale a lui Hristos asupra natiunilor si popoarelor".

"Este un Crucifix la fel ca alte cateva mii de astfel de Crucifixe prezente in istoria artei. Trebuie sa tinem cont de contextul unei lucrari care a fost facuta in 1987, in momentul SIDA al Statelor Unite, si care reprezinta o tematica putin medievala asupra asa-numitelor umori ale corpului, cum ar fi sangele, sudoarea, urina, lacrimile", a spus Mézil.

El a amintit ca lucrarea a facut obiectul unor polemici in Statele Unite, in sanul “extremistilor”, la momentul creatiei sale, dar ca nu a existat vreo reactie in timpul retrospectivei din urma cu 5 ani, in Avignon.

Municipalitatea, care sponsorizeaza colectia, a declarat intr-un comunicat ca nu are "dreptul sa intervina in alegerile artistice".

Dispunand de aproximativ 350 de lucrari, colectia Lambert este gazduita intr-un hotel particular din secolul al XVIII-lea, care apartine orasului, mai informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.