O biserica catolica din Franta va deveni Mall (centru comercial), iar o alta deja se afla in vanzare

copil in biserica ce va fi demolata in NancyLacasuri Ortodoxe: Vandoeuvre-les-Nancy, France
O biserica catolica din Vandoeuvre-les-Nancy (Meurthe-et-Moselle), construita in anii ‘60, va fi vanduta unui dezvoltator care vrea sa faca un mall”, o procedura extrem de rara, conform unei declaratii facute astazi, vineri, 8 aprilie 2011, de Episcopia de Nancy-Toul.

“Am pus in vanzare aceasta biserica, dedicata Sfntului Francisc de Assisi, in 2007, deoarece aici doar cativa credinciosi mai mergeau la slujba”, a declarat pentru AFP administratorul eparhiei, Michael Petitdemange.


Comunitatea Grand Nancy nu doreste sa ia cladirea, iar un dezvoltator a cumparat-o in intregime pentru suma de 1,3 milioane euro. Eparhia a asigurat totusi ca proiectul comercial in cauza nu cuprinde “niciun bar, sala de jocuri sau comert ilegal”, a spus iconomul.

{mosmap address=’ Vandoeuvre-les-Nancy, France ‘|width=’0’|height=’0’|mapType=’Hybrid’|showMaptype=’1’|text=’O biserica catolica din Franta va deveni Mall (centru comercial), iar o alta deja se afla in vanzare’|marker=’1’|} Cladirea de beton a fost construita in anii ‘60 de catre Henri Prouvé, fratele celebrului arhitect Jean Prouve, atunci cand orasul Nancy s-a extins.

Vanzarea bisericilor catolice ramane “extrem de rara si exceptionala” in Franta, conform iconomului.

“Pe de o parte, fiindca acest lucru nu se poate intampla cu cladirile construite pana in 1905, iar pe de alta parte fiindca aceasta implica un gest de curaj si un sentiment de rationalitate pe care multi eparhi nu le au”, a subliniat el, in timp ce o alta biserica din eparhie, in Mont-Saint-Martin, este pusa deja in vanzare.

Credinciosii bisericii Sf. Francisc de Assisi vor continua totusi sa viziteze capela, ramasa langa construtie pentru cateva luni, “inca neprofanata”.

“Evident, un numar de enoriasi sunt dezamagiti, deoarece unii au construit la ea, altii s-au casatorit acolo, si-au botezat copiii lor. Dar, trebuie sa se obisnuiasca. Nu este un motiv sa moara din cauza asta”, a mai declarat Petitdemange, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.