Peste 800 de cazuri de abuz sexual in Biserica Catolica a Austriei, identificate intr-un singur an

Waltraud KlasnicLacasuri Ortodoxe: din Viena, Austria
Mai mult de 800 de persoane abuzate sexual in cadrul institutiilor catolice din Austria au fost identificate intr-un singur an, a anuntat miercuri, 13 aprilie 2011, Comisia stabilita de catre Biserica din Austria, dupa o serie de revelatii de astfel de cazuri de la inceputul anului 2010.

837 de persoane implicate au fost prezentate Comisiei, care a realizat astfel si bilantul primului an de functionare, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

In trei sferturi din cazuri, victimele sunt de sex masculin. Regiunile cele mai afectate fiind Austria Superioara (nord), cu aproape 20% din cazuri, urmata de Viena si Tyrol (vest).

Comisia, condusa de Waltraud Klasnic, fost guvernator al Styrie (sud) pentru partidul conservator ÖVP, a hotarat ca se impun despagubiri in 192 de cazuri tratate pana in prezent.

In total, "mai mult de 200 de cazuri au fost deja solutionate, in sensul ca am convenit cu victima asupra a ceea ce ea isi doreste, fie ca este vorba scuze, terapie sau ajutor financiar", a declarat d-na Klasnic pe postul public ORF2.

Relatarea faptelor a fost transmisa procuraturii, a declarat, de asemenea, comisia, lucrari le acesteia desfasurandu-se in paralel cu cele ale justitiei.

Comisia a fost infiintata la sfarsitul lunii martie 2010 de catre Cardinalul-Arhiepiscop de Viena, Christoph Schoenborn. Misiunea sa este de a investiga in mod independent acuzatiile de abuz sexual, comise de catre reprezentantii Bisericii.

Cateva luni mai tarziu, Biserica austriaca anunta instituirea unui fond de compensare pentru victimele identificate de Comisie.

Aceste decizii au fost luate in urma cascadei de cazuri de abuzuri sexuale comise de preotii catolici, revelate de la inceputul anului trecut, de multe ori datand din anii 1960-1980.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.