Premiul Templeton 2011 atribuit unui om de stiinta, pentru lucrarea sa legata de dimensiunea spirituala a vietii: Martin Rees. Reactii

Martin Rees Premiul Templeton 2011Lacasuri Ortodoxe: Londra, Marea Britanie
Premiu controversat, atribuit unui om de stiinta, pentru lucrarea sa legata de dimensiunea spirituala a vietii: Martin Rees. Reactii

Unii laureati ai premiului Nobel i-au reprosat unui proeminent om de stiinta britanic ca a acceptat un premiu controversat, de 1 milion de euro (1,6 milioane $), pentru munca sa legata de dimensiunea spirituala a vietii.


{mosmap address=’ Londra, Marea Britanie ‘|width=’0’|height=’0’|mapType=’Hybrid’|showMaptype=’1’|text=’Premiul Templeton 2011 atribuit unui om de stiinta, pentru lucrarea sa legata de dimensiunea spirituala a vietii: Martin Rees. Reactii – Lacasuri Ortodoxe: program in premiera de localizare a informatiei’|marker=’1’|} Martin Rees a primit Premiul Templeton 2011, miercuri seara, 7 aprilie 2011, o recompensa decernata inca din anul 1973 de catre Fundatia americana John Templeton, pentru opera sa de imbinare a stiintei cu spiritualitatea.

“intelegerea universului”, propusa de Rees, “a declansat intrebari vitale despre credintele (sperantele) si temerile cele mai importante ale umanitatii”, a declarat John Templeton Foundation.

Dar, oamenii de stiinta britanici sustin ca Rees nu ar fi trebuit sa accepte premiul, reprosand totodata Fundatiei Templeton ca incearca sa promoveze religia.

“Aceasta veste este cu adevarat rea pentru Royal Society”, o institutie britanica stiintifica de prestigiu, a carei presedintie a apartinut lui Martin Rees pana in 2010, si este “rau pentru Regatul Unit, o tara laica”, a raspuns profesorul Harry Kroto, detinatorul Premiului Nobel pentru Chimie in 1996, coleg al lui Rees.

Premiul Templeton “se foloseste de bani pentru a insinua ca exista un consens, precum Premiul Nobel, intre oamenii de stiinta, pe subiecte legate de religie si stiinta”, a spus el in cotidianul britanic Times.

“Cu toate acestea, 90% dintre oameni de stiinta eminenti sunt atei care gandesc liber si pentru care adevarul este determinat in principal de stiinta”, a mai spus el.

Indignarea a fost exprimata si de Richard Roberts, laureat al Premiului Nobel in medicina in 1993.

“Fundatia Templeton urmareste doar sa raspandeasca religia si sa incerce sa faca crestinismul mai acceptabil”, a spus el pentru Times. “Cred ca este teribil” ca domnul Rees a acceptat acest premiu”, a mai spus el.

Pana la aceasta ora, Rees nu a reactionat.

Martin rees a petrecut zeci de ani in cercetare asupra implicatiilor Big Bang-ului, a naturii gaurilor negre, a evenimentelor din asa-numita “Epoca intunecata” (Dark Age) de la inceputul Universului, si a exploziilor misterioase din centrele galaxiilor, cunoscute sub numele de raze gamma bursters.

Astfel, acesta a ridicat “mari probleme”, precum “in ce masura fizicul este realitate?”, cruciale in spatiul consideratiilor filosofice si teologice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.