Medvedev a promulgat legea privind restituirea proprietatilor Bisericii Ortodoxe Ruse

Biserica Ortodoxa Rusa Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Medvedev a promulgat legea privind restituirea proprietatilor Bisericii Ortodoxe Ruse

Presedintele rus Dmitri Medvedev, a promulgat marti, 30 noiembrie 2010, o lege care prevede restituirea bisericilor si manastirilor, catre Biserica Ortodoxa, adesea transformate in muzeu in timpul perioadei comuniste.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Acesta a fost un proiect de lege controversat, care a atras multe critici din din partea conservatorilor de muzeu.

"Astazi am semnat o lege privind retrocedarea bunurilor (proprietatilor) religioase catre autoritatile Bisericii", i-a declarat Medvedev, Patriarhului ortodox rus Kirill, in timpul unei intalniri la Catedrala Bunei Vestiri din Kremlin.

"Este o lege importanta care s-a aflat in centrul unor lungi discutii, inainte de a fi aprobata" de catre Parlament, a spus Medvedev, citat de agentiile de presa ruse.

Conservatorii de muzeu si criticii de arta au denuntat legea, spunand ca nicio biserica ortodoxa nu este in masura sa asigure o conservare corespunzatoare icoanelor si frescelor, in principal din cauza fumului produs de lumanarile aprinse de catre credinciosi in timpul slujbelor si, totodata, din cauza schimbarii de temperatura si umiditate.

in plus, conservarea obiectelor de cult in biserici le va face pe acestea sa devina mai putin accesibile publicului larg, spun adversarii legii.

Uniunea Muzeelor din Rusia si Comitetului rus al ICOM (Consiliul International al Muzeelor) a solicitat ca 60 de manastiri si biserici, care sunt deosebit de importante pentru istoria Rusiei, incepand cu cele pe care UNESCO le-a inscris pe Lista Patrimoniului Mondial al Omenirii, sa nu fie returnate Bisericii Ortodoxe.

Legea are ca efect restituirea a 6584 locasuri religioase, dintre care 6402 se refera strict la Biserica Ortodoxa. Celelalte locasuri apartin altor comunitati religioase, in special musulmanilor si budistilor.

Statul si Biserica Ortodoxa Rusa s-au apropiat odata cu disparitia URSS in 1991 si, in special, sub presedintia lui Vladimir Putin (2000-2008).

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.