FOTO ALBUM: Hramul Patriarhiei Ecumenice. Mesajul Papei Benedict al XVI-lea catre Patriarhul Bartolomeu I

FOTO ALBUM: Hramul Patriarhiei Ecumenice. Mesajul Papei Benedict al

XVI-lea catre Patriarhul Bartolomeu I

in ziua de marti, 30 noiembrie 2010, Sanctitatea Sa Bartolomeu I a prezidat oficierea Sfintei Liturghii la Biserica Patriarhala a Sfantului Gheorghe, cu ocazia Sarbatorii Patronale a Patriarhiei Ecumenice – cinstirea Sfantului Andrei, cel intai chemat dintre Apostoli.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Hram patriarhia ecumenica 2010 Sf Andrei (N Manginas)

Hram patriarhia ecumenica 2010 Sf Andrei (N Manginas)

Conform traditiei si practicii stabilite inca din anii ‘60, o delegatie oficiala a Papei Benedict al XVI-lea, in frunte cu cardinalul Kurt Koch, presedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, a fost si ea prezenta la eveniment.

Hram patriarhia ecumenica 2010 Sf Andrei (N Manginas)

Hram patriarhia ecumenica 2010 Sf Andrei (N Manginas)

in discursul sau, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I observa: "Urmare a interesului sporit fata de dezvoltarea acestui dialog teologic cu Patriarhia noastra Ecumenica, ne rugam pentru succesul acestuia, in special in ce priveste subiectele controversate, care in trecut au intretinut un conflict acut intre Bisericile noastre.

Hram patriarhia ecumenica 2010 Sf Andrei (N Manginas)

Hram patriarhia ecumenica 2010 Sf Andrei (N Manginas)

Recenta reuniune plenara a Comisiei de Dialog din Viena, sub presedintia comuna a Eminentei Voastre si a venerabilului nostru frate si coleg, Mitropolitul Ioan de Pergamon, a dezvaluit dificultatile existente, dar si dispunerea si decizia tuturor membrilor Comisiei de a depasi aceste dificultati, cu dragoste si cu fidelitate fata de doctrina si viata Bisericii, transmisa noua din primul mileniu, in scopul avansarii pe calea solutionarii acestora".

in mesajul papal, transmis de catre Cardinalul Koch, Papa Benedict a declarat: "intr-o lume marcata de interdependenta si solidaritate crescuta", crestinii sunt chemati sa "propovaduiasca adevarul Evangheliei cu convingere reinnoita" si sa il prezinte pe Hristos ca raspuns la intrebarile cele mai profunde si la aspiratiile spirituale ale oamenilor din ziua de azi".

Pentru a "reusi in aceasta sarcina”, catolicii si ortodocsii trebuie sa "continue sa faca progrese spre comuniunea deplina".

Papa l-a laudat, de asemenea, pe Sanctitatea Sa, pentru "eforturile intelepte pentru binele Ortodoxiei si pentru promovarea valorilor crestine in diferite contexte internationale".

Delegatiile din Vatican si Patriarhia de la Constantinopol participa in mod traditional la festivitatile celeilalte confesiuni. O delegatie ortodoxa soseste in fiecare an la Roma pentru celebrarea Sfintilor Petru si Pavel, 29 iunie.

xxx

Papa Benedict al XVI-lea a pornit pe calea apropierii intre catolici si ortodocsi, separati prin schisma din 1054, fiind chiar una dintre prioritatile sale.

Desi relatiile sunt frecvente cu Bartolomeu, Primatul ortodocsilor si Patriarhul Constantinopolului, cele cu Patriarhia de la Moscova, cea mai puternica, sunt inca dificile, din motiv ca Biserica Ortodoxa Rusa acuza Biserica Catolica de prozelitism in zona sa de influenta.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.