“Cinematografia italiana ii datoreaza mult lui Mario Monicelli!”

regizorul si scenaristul Mario Monicelli Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
"Cinematografia italiana ii datoreaza mult lui Mario Monicelli!"

"Nu doar comedia, ci si filmul de scurt metraj italian ii datoreaza mult lui Mario Monicelli", a declarat marti L’Osservatore Romano, ziarul Vaticanului, aducand un omagiu regizorului care s-a sinucis luni seara, 29 noiembrie 2010.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Ziarul titreaza un articol despre regizorul si scenaristul italian disparut: "Personaje mici, mici care fac o istorie mare”, facand aluzie la un film de Mario Monicelli: "Un burghez mic, mic".

El a subliniat ca, "gratie realizatorului Viareggio si altor cativa reprezentanti deosebiti ai generatiei sale – Dino Risi, Luigi Comencini – comedia nu a doar ca a devenit mai luminoasa, mai amara si uneori chiar cinica ci, de asemenea, matura, aproape de atingerea unui curs narativ, dramatica si expresiva, perfecta pentru a infatisa aceasta tara complexa, plina de contradictii, care a trait in perioada postbelica un boom economic si mai mult decat atat".

Pentru Osservatore Romano, punctul de cotitura a insemnat, in anul 1958, filmul "Pigeon", care "prezenta oficial maturitatea comediei italiene".

in timp ce Biserica Catolica condamna sinuciderea sa, Osservatore regreta ca cineastul nu a avut "puterea sa isi pastreze forta pana la sfarsit".

Mario Monicelli, unul dintre maestrii comediei italiene, si critic acerb al guvernului lui Silvio Berlusconi, s-a sinucis luni seara, la varsta de 95 de ani, sarind pe o fereastra a spitalului in care era tratat pentru o boala incurabila.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.