Dupa ce au scris ca Zidul Plangerii apartine de drept Islamului, nefiind o parte din Templul evreiesc, palestinienii au sters articolul

Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim
zidul plangerii Dupa ce au scris ca Zidul Plangerii apartine de drept Islamului, nefiind o parte din Templul evreiesc, palestinienii au sters articolul

Un articol publicat pe un site-web ministerial palestinian, care readucea in discutie legatura dintre evrei si Zidul Plangerii, loc sfant al iudaismului, aflat in Ierusalimul de Est, a fost retras dupa protestele sosite din Statele Unite, a indicat Departamentul.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


zidul plangerii Articolul, semnat de ministrul adjunct de informare al Autoritatii Palestiniene, Mutawakkil Taha, difuzat in 22 noiembrie 2010 pe site-ul Ministerului palestinian de Informatii, nu se mai gasea on-line miercuri, 1 decembrie 2010.

"Nu stiu cine l-a postat", a declarat Taha pentru AFP, asigurand ca nu a stat la originea actiunii de publicare pe site.

"Acest articol exprima opinia mea, dar nicidecum a Ministerului Dezvoltarii Informationale sau Autoritatii Palestiniene", a mai spus el.

Statele Unite au reclamat articolul, cu o zi inainte.

"Condamnam cu fermitate aceste comentarii si le respingem total, deoarece sunt eronate, necinstite si foarte provocatoare", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley, in cadrul unei intalniri de presa.

"Am solicitat in mai multe reprize liderilor Autoritatii Palestiniene necesitatea de combatere sistematica a tuturor formele de delegitimare a Israelului, inclusiv cele constand in negarea legaturilor istorice ale evreilor cu acest tinut", a mai spus el.

El a mai adaugat ca Washingtonul a considerat intotdeauna ca "problema Ierusalimului trebuie sa fie solutionata in cadrul negocierilor intre parti, referitor la statutul sau final".

Howard Berman, presedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentantilor, a condamnat si el "acest document", subliniind ca "negarea legaturilor evreilor cu Zidul Plangerii trebuie sa fie in mod deliberat provocatoare".

Textul in cauza, impune traditia musulmana, care considera ca Zidul este un loc sfant musulman, deoarece ar fi parte a Esplanadei Moscheilor, unde se afla si Moscheea Al-Aqsa, sit-ul al treilea, ca sfintenie, pentru Islam, si afirma ca nu "a fost niciodata parte a Templului evreiesc invocat".

Potrivit acestui text, Zidul Plangerii ar apartine de drept Administratiei Bunurilor Musulmane (Waqf), iar Israelul nu are drept de proprietate asupra sit-ului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.