Un fost lider neo-nazist suedez, acuzat de instigare la furt

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia
Un fost lider neo-nazist suedez, acuzat de instigare la furt – Auschwitz – Birkenau

Parchetul regional din Cracovia (sudul Poloniei), a anuntat miercuri ca l-a pus sub acuzare pe un fost lider nazist suedez pentru furtul inscriptiei germane "Arbeit macht frei" aflat la intrarea in fostul lagar nazist de exterminare, din Auschwitz -Birkenau.


Un fost lider neo-nazist suedez, acuzat de instigare la furt – Auschwitz – Birkenau

"L-am pus sub acuzare pe Anders H. pentru incitare la furt", a declarat postului de televiziune TVN24, purtatorul de cuvant al parchetului, Boguslawa Marcinkowska.

Daca obtine aprobarea tribunalului, parchetul poate emite un mandat de arestare preventiva, pentru 14 zile, la adresa barbatului identificat de mass-media ca fiind Anders Högström.

in cazul in care cererea este aprobata de instanta, procurorii pot emite imediat un mandat de arestare national si apoi european, a declarat d-na Marcinkowska.

Aceasta nu a spus daca Anders Högström e suspectat de sponsorizarea acestui furt care a provocat emotii in intreaga lume.

Fostul lider nazist, in varsta de 34 de ani, a admis saptamana trecuta ca s-a implicat in acest jaf, intr-un comentariu public oferit presei suedeze.

Un fost lider neo-nazist suedez, acuzat de instigare la furt – Auschwitz – Birkenau

Högström Anders, care a fondat si condus intre 1994 si 1999 Frontul National Socialist, principalul partid neo-nazis suedez, a recunoscut ca a actionat ca intermediar in sustragerea si vanzarea inscriptiei, catre un anume cumparator, dar a spus ca ar fi anuntat si politia poloneza.

Politia poloneza, cu toate acestea, a minimalizat rolul acestuia in depistarea autorilor jafului de la Auschwitz.

Un fost lider neo-nazist suedez, acuzat de instigare la furt – Auschwitz – Birkenau

Furata pe 18 decembrie 2009, inscriptia a fost gasita dupa trei zile, taiata in trei bucati. Cinci polonezi au fost arestati.

Cei cinci barbati arestati, cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani, sunt toti urmariti in justitie. Ei au fost acuzati de furt si degradare a unei piese clasificate de UNESCO in patrimoniul mondial al umanitatii. Acestia risca sa primeasca sentinte de pana la 10 ani de inchisoare.

Germania nazista a stabilit lagarul de exterminare la Auschwitz, in Polonia ocupata, in 1940 si a ucis aproximativ 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion de evrei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.