publicat în: Arhivă

Descoperirea textului original privind statutul evreilor in Franta anilor 1940

Maresalul Philippe Petain Lacasuri Ortodoxe: din Paris / France Presse
Descoperirea textului original privind statutul evreilor in Franta anilor 1940

Documentul original al Statului francez, de instituire a unui statut al evreilor, in octombrie 1940, adnotat de mana maresalului Philippe Petain care a intarit masurile anti-semite, a fost recent descoperit si autentificat, a anuntat in aceasta duminica, 3 octombrie 2010, pentru AFP, avocatul Serge Klarsfeld.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Acesta a fost oferit Memorialului Shoah din Paris, de catre un donator anonim, a mai spus avocatul, faimos vanator de fosti nazisti, fondator al Asociatiei Fiilor si Fiicelor Evreilor Deportati din Franta.

Documentul, nepublicat inca, poarta adnotarile lui Philippe Petain, facute in creion, care ii "schimba profund" natura, conform lui Klarsfeld. Deja "anti-semit", textul odata rescris de catre seful regimului Vichy, a devenit cu atat mai mult extremist.

Potrivit avocatului si fiului sau, Arno, care a comparat scrisul de mana cu cel al altor manuscrise ale maresalului Petain, nu exista "nici o indoiala" ca adnotarile sunt facute de acesta.

"Descoperirea acestui proiect este fundamentala. Acesta este un document care arata rolul lui Petain in elaborarea statutului si in sensul cel mai agresiv, dezvaluind profundul anti-semitism" al ?efului statului francez, a declarat Klarsfeld.

Desi ideea initiala era sa ii salveze pe "descendentii evreilor francezi nascuti sau naturalizati aici inainte de 1860", maresalul, intr-adevar, decide sa stearga aceasta mentiune.

Domeniul de aplicare al excluderii evreilor este, de asemenea, semnificativ extins. Justitia si educatia le erau de acum complet inchise. in plus, acestia nu mai puteau fi alesi.

"Principalul argument al aparatorilor lui Petain, prin care se spunea ca acesta i-ar fi protejat pe evreii francezi, cade", a declarat Serge Klarsfeld.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010