Nasterea unei miscari anticlericale “Polonia moderna”

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia / AFP
Nasterea unei miscari anticlericale "Polonia moderna”

Aproximativ 4.000 de persoane au raspuns apelului unui deputat liberal, Janusz Palikot, participand sambata, 2 octombrie 2010, in Varsovia, la congresul fondator al miscarii sale politice "Polonia moderna", care a pledat pentru o reala separare a Bisericii de Stat, si pentru casatoria homosexualilor.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Trebuie sa punem capat imperialismului Bisericii Catolice din Polonia", a declarat Palikot, in aplauzele suporterilor sai, stransi in fata camerelor de televiziune la Palatul Culturii, o gigantica cladire in stil stalinist, aflata in inima capitalei.

"Cuplurile de homosexuali ar trebui sa se bucure de aceleasi drepturi ca si cuplurile heterosexuale, privind impozitele. Nu exista niciun motiv sa le penalizam", a spus el atunci cand prezenta manifestul sau politic.

"Cursurile de catehism trebuie sa paraseasca scoala. Trebuie sa incheiem cu subventiile guvernului catre Biserica", a mai spus el.

"Cand vom vedea, in sfarsit o ceremonie de Stat, fara burtile mari ale episcopilor?", s-a intrebat el, intr-un limbaj indraznet pentru Polonia, unde 90% dintre oameni se declara catolici.

Janusz Palikot, un om de afaceri in varsta de 46 de ani, anuntase in 6 decembrie 2009 ca va parasi randurile partidului liberal Platforma Civica (PO), la putere, si ca va renunta cu aceasta ocazie la mandatul sau de deputat al acestui partid.

Un filosof de formatie, Palikot a socat in mod repetat publicul prin expunerea unor lucruri socante in emisiunile televizate, prin care cauta sa-si ilustreze punctul de vedere.

Primul-ministru si seful PO, Donald Tusk, a declarat sambata 2 octombrie 2010, ca aceasta concurenta ar putea fi benefica pentru viata politica din Polonia.

"Concurenta este un lucru bun in politica. Am inceput, de altfel, marea istorie a Platformei printr-o decizie care i-a infuriat pe unii, iar pe altii i-a facut sa rada", a spus Tusk, unul dintre fondatorii partidului liberal, care s-a detasat din 2001 de Uniunea pentru libertate (centru stanga) a fostului prim-ministru Tadeusz Mazowiecki.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Homo Homini inainte de Congres, publicat sambata, partidul lui Palikot ar putea conta pe sprijinul a aproximativ 4% dintre polonezi.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.