(FOTO intronizare) Apelul noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe catre comunitatile kosovare

Lacasuri Ortodoxe: din Pec

Intronizare Patriarhul Irinej Pec 2010

Apelul noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe catre comunitatile kosovare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sarbe, episcopul Irineu, a lansat duminica, in Pec – Kosovo, un apel la armonie, fata de sarbii si albanezii din Kosovo, subliniind ca exista pentru acestia "suficient spatiu pentru o viata comuna".

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Exista aici (in Kosovo), suficient spatiu pentru o viata comuna a poporului sarb si a poporului albanez", a spus Patriarhul, dupa ceremonia de intronizare la Pec, sediul Bisericii Ortodoxe Sarbe, aflat in vestul Kosovo (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).

Aceasta este prima data cand un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe din Pec a fost intronizat, dupa proclamarea independentei Kosovo in februarie 2008.

"Acesti oameni au trait impreuna timp de secole, de ce nu pot face acest lucru si acum?", a continuat Patriarhul.

"Facem un apel pentru pace, ne rugam pentru armonie si pace in aceasta tara", a spus Preafericitul Irinej.

Patriarhul s-a mai adresat, pe de alta parte, comunitatii internationale, ai carei lideri "detin in mainile lor soarta Kosovo", cerandu-le “sa nu comita un pacat” prin alegerea "unei solutii, privind statutul acestei provincii meridionale sarbe, prin care poporul sarb sa fie lipsit de dreptul multicentenar pe care l-a avut in tara sa, in locul sau de bastina, asupra bunurilor sale".

Autoritatile de la Belgrad si sarbii considera Kosovo provincia lor meridionala. Acestia nu recunosc proclamarea independentei Kosovo.

intronizarea Episcopului Irinej vine in contextul in care urmeaza sa aiba loc noi discutii intre Belgrad si Pristina, pe subiectul Kosovo, sub auspiciile Uniunii Europene, pentru prima data dupa declararea independentei de catre autoritatile din Pristina.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.