Biblioteca din Berlin le restituie evreilor cartile furate de nazisti

Bernd_NeumannLacasuri Ortodoxe: din Berlin
Biblioteca din Berlin a restituit miercuri, 13 aprilie 2011, 13 carti furate de nazisti, comunitatilor evreiesti, intr-un moment in care guvernul german promite sa isi dubleze eforturile in identificarea si restituirea bunurilor culturale jefuite in timpul celui de-al Treilea Reich.


"Cele 13 carti restituite astazi pastreaza memoria comunitatii evreiesti din Berlin, care a fost decimata si ai carei membri au fost ucisi sau deportati", a declarat ministrul german al Culturii, Bernd Neumann.

"Acesta este motivul pentru care astfel de proiecte sunt atat de importante acum si in viitor", a mai adaugat el in timpul unei ceremonii pline de emotii in Centrul Cultural "Centrum Judaicum" din noua Sinagoga din Berlin.

Printre aceste lucrari se gasesc romane din secolelel XIX-XX, carti istorice, colectii de poeme, ghiduri turistice, jurnale, care poarta stampila Bibliotecii Evreiesti din Berlin sau a Scolii pentru Baieti din aceasta comunitate evreiasca a Berlinului.

Chiar daca valoarea acestor carti este neglijabila, restituirea simbolizeaza angajamentul de inapoiere a bunurilor culturale nenumarate, furate sistematic de catre nazisti, a declarat seful comunitatii evreiesti din Berlin, Lala Suesskind, in cadrul ceremoniei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.