Biserica croata reclama existenta unor presiuni politice asupra deciziei TPI

Ante GotovinaLacasuri Ortodoxe: din Zagreb, Croatia

Puternica Biserica Catolica Croata a declarat marti, 12 aprilie 2011, ca Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie a actionat sub diverse "presiuni politice", cu trei zile inainte de a anunta verdictul impotriva a trei fosti generali croati acuzati de crime razboi.


"Numeroase marturii provenite atat din partea Tribunalului cat si a Parchetului au pus in lumina faptul ca deciziile care ii priveau pe inculpati au fost luate sub presiuni politice din partea marilor puteri "internationale", sustine Conferinta Episcopala din Croatia intr-un comunicat.

"Aceasta, datorita obiectivului clar de a echilibra responsabilitatile atacatorilor si a celor care au fost atacati, denaturand adevarul istoric despre agresorii reali si victimele reale", sustin episcopii.

TPI urmeaza sa ia vineri o decizie in procesul fostilor generali croati, Ante Gotovina, Ivan Cermak si Mladen Markac, urmariti in special pentru crime, jafuri, abuzuri, persecutii si deportarea sarbilor din regiunea Krajina in Croatia centrala, in 1995, la sfarsitul razboiului.

Procuratura a cerut o pedeapsa de 27 de ani de inchisoare impotriva lui Ante Gotovina. in plus, au fost solicitate sentinte de 23 si 17 ani de inchisoare pentru Ivan Cermak si Mladen Markac, conform unei scrisori France Presse.

Ante Gotovina a fost comandantul Operatiunii Furtuna, lansata de armata croata la sfarsitul razboiului din Croatia (1991-1995), pentru recastigarea zonei Krajina, detinuta de sarbii separatisti din Croatia. Aceasta operatiune, conform actului de acuzare, ar fi responsabila de deportarea a 90.000 de sarbi si moartea a 324 civili.

Episcopii croati au chemat credinciosii, la sfarsitul lunii martie 2011, la post si rugaciune, "pentru un verdict corect" al TPI.

Proclamarea independentei Croatiei, fata de fosta Iugoslavie, in 1991, a dus la un conflict cu sarbii din Croatia care s-au opus, cu sprijin din partea regimului de atunci, aflat la putere in Belgrad. Conflictul a lasat in urma 20.000 de morti.

Aproximativ 90% dintre cei 4,4 milioane de locuitori din Croatia sunt romano-catolici.