Monday 31 may 2010

Numarul bancilor islamice continua sa creasca. O prima banca lansata si in Tunisia

Lacasuri Ortodoxe: din Tunis
Numarul bancilor islamice continua sa creasca. O prima banca lansata si in Tunisia

Prima banca islamica tunisiana, creata cu un capital initial de 25 de milioane de dolari, a fost lansata 28 mai 2010, conform unor oficiali.


Promotorul acestei banci, botezata Zaytuna, omul de afaceri Mohamed Sakher El Materi, fiu al presedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali, detine 51% din capital.

"Ideea de instituire a unei banci islamice in Tunisia a avut mai multe motivatii (..) printre care consolidarea si imbogatirea sistemului financiar si bancar al tarii, furnizarea de solutii inovatoare si produse complementare la serviciile deja existente in bancile conventionale", a indicat vineri Materi, conform AFP.

Pana in 2011, capitalul social al Zaytuna, care a lansat 9 agentii, va fi ridicat la aproximativ 66 milioane de dolari, conform declaratiei directorului sau general, Amor Neji.

Avem planificata deschiderea unui numar de 20 de agentii pe an, in primii cinci ani", a mai adaugat el.

Banca Zaytuna este formata in jurul grupului "Princesse El Materai Holding", format din sase dintre principalele grupuri majore private tunisiene (La Carte, Poulina, TTS, Bouchamaoui, Delice Danone-Ulysse Trading & Industrial Companies).

Consiliul de administratie al bancii se supune unui control al unui comitet Sharia (lege islamica), prezidat de Sheikh-ul Mohamed Mokhtar Sellami, fostul Muftiu al Republicii, cea mai inalta autoritate religioasa din tara.

intr-un context in care bancile conventionale (in mare parte “crestine”) nu prezinta siguranta in investitii si depozite, principiile de baza ale finantarii islamice par sa ajute la extinderea numarului de fideli si sa atraga deci capital de pe piata: interzicerea cametei si a dobanzilor (depunatorii devenind practic actionari), responsabilitatea sociala in investitii.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 20/2010

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.