4 siiti, printre care si un australian, arestati pentru insultarea religiei, in Egipt

Lacasuri Ortodoxe: din Cairo – Egipt
4 siiti, printre care si un australian, arestati pentru insultarea religiei, in Egipt

Politia egipteana a arestat cel putin 4 musulmani siiti, printre care si un australian aflat in vizita in Egipt, si doi irakieni, sub acuzatia ca ar fi insultat religia, a declarat marti, 12 octombrie 2010, o sursa judiciara, pentru AFP.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Acestia fac parte dintr-un grup de 20 de persoane arestate saptamana trecuta intr-o suburbie din Cairo, a declarat un oficial din securitate, adaugand ca cei mai multi dintre ei au fost eliberati.

Unul dintre cei 4 insi retinuti sub incidenta legii de urgenta, in vigoare in Egipt din 1981, este un australian pe nume Safaa al-Awadi. Familia sa i-a raportat lipsa, vazand ca nu se intoarce acasa, in Perth (sud-vestul Australiei), in ultima luna.

"Acestia sunt acuzati de insultarea religiei si negarea dogmelor de credinta", a spus sursa judiciara.

Nu este foarte clar cat de multi dintre siitii arestati saptamana trecuta au ramas in detentie. Sursa judiciara confirmase detentia provizorie a 4 oameni, marti, 12 octombrie 2010, pentru 15 zile, dar a refuzat sa ofere detalii cu privire la caz.

Mass-media australiana a raportat ca functionarii de la consulatul australian din Cairo au cerut sa il vada pe Al-Awadi, in varsta de 44 de ani, care lucra ca zidar, tata a 7 copii.

Alti 7 siiti au fost retinuti incepand cu jumatatea anului 2009, in Egipt, acuzati "de formarea unui grup care ar incerca sa raspandeasca ideologia siita, care submineaza religia musulmana".

Starea de urgenta, declarata dupa asasinarea presedintelui Anwar el-Sadat de islamisti, in 1981, permite retinerea in detentie, pe perioade nelimitate de timp si in procesele tribunalelor speciale.

?iitii sunt o minoritate mica in Egipt, cei 80 milioane de locuitori fiind in majoritate musulmani sunniti.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.