publicat în: Arhivă

Ce cuprinde dosarul de Admitere si inscriere la Seminariile Teologice, mai 2011. Calendar, tematica, probe eliminatorii, specializari

Conform ultimelor informatii emise de Patriarhia Romana, in perioada 27-31 mai 2011, “seminariile teologice organizeaza inscrieri pentru probele de aptitudini. Desfasurarea probelor eliminatorii, in functie de profil, urmeaza sa aiba loc intre 1 si 3 iunie 2011”.

Calendarul admiterii si tematica probelor eliminatorii

Potrivit Calendarului admiterii pentru institutiile de invatamant vocational, aprobat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in perioada 27 mai-31 mai 2011 se fac inscrierile pentru probele de aptitudini, urmand ca intre 1 si 3 iunie sa se desfasoare probele de aptitudini, in functie de profil. in data de 4 iunie vor fi afisate rezultatele la probele considerate eliminatorii, iar in cazurile unde metodologia permite acest lucru vor putea fi depuse si contestatii.


Pentru admiterea in seminariile teologice sectia Teologie pastorala, se organizeaza probe de aptitudini eliminatorii orale si scrise.

Probele orale vor consta in verificarea dictiei prin rostirea uneia dintre rugaciunile: Imparate ceresc, Preasfanta Treime, Tatal nostru, Psalmul 50, Crezul, Cuvine-se cu adevarat, Aparatoare Doamna. De asemenea, aptitudinile muzicale vor fi verificate prin intonarea uneia dintre urmatoarele cantari bisericesti: Sfinte Dumnezeule, Cu noi este Dumnezeu, Doamne al puterilor, Troparul invierii, Tatal nostru, Troparul Rusaliilor, Fie numele Domnului binecuvantat, Binecuvantat esti Hristoase, Dumnezeul nostru, Colinde cu continut religios, prin intonarea unui cantec patriotic (Desteapta-te romane, Limba noastra – Al. Cristea, Tara Mea – D. G. Chiriac, Imnul eroilor – I. Bratianu, Pui de lei – I. Bratianu) si prin verificarea auzului muzical prin luarea tonului dupa pian si prin intonarea gamei Do major, a arpegiului si a unor sunete din gama; verificarea simtului ritmic.

Proba scrisa consta intr-o lucrare scrisa, cu durata de doua ore, la disciplina Religie, subiectele pentru acest examen scris elaborandu-se din programa scolara de Religie, clasele VII-VIII.

Elevii vor trebui sa cunoasca urmatoarele continuturi: ‘Dumnezeu Se descopera oamenilor. Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie’, ‘Crearea lumii’, ‘Hristos, Lumina lumii: Vindecarea orbului din nastere’, ‘Rugaciunea in viata crestinului’, ‘Sfanta Liturghie – intalnirea cu Hristos’, ‘Legea cea noua – Fericirile’, ‘Crezul – sinteza invataturii de credinta’, ‘Pilda semanatorului – primire si implinire a cuvantului lui Dumnezeu’, ‘Biserica, locas de inchinare’, ‘Rabdare si incredere in Dumnezeu – Dreptul Iov’.

La specializarea Patrimoniu cultural, probele de aptitudini vor consta in evaluarea scrisa a cunostintelor religioase din continuturile enumerate mai sus si in evaluarea aptitudinilor artistice: proba practica pentru testarea aptitudinilor la studiul formelor, desen dupa natura si proba practica pentru testarea aptitudinilor la exprimare cromatica in compozitie.

Continuturile pentru cele doua probe practice de verificare a aptitudinilor artistice sunt cele din programa scolara de educatie plastica pentru gimnaziu – informeaza centrul de presa al Patriarhiei Romane.

Dosarul de inscriere va cuprinde urmatoarele documente:

1) certificat de botez (ortodox) – original si copie xerox, legalizata de preotul paroh prin aplicarea stampilei parohiei si inscrisul: ‘conform cu originalul’;
2) certificat de nastere – copie legalizata;
3) fisa de inscriere, in original, eliberata de unitatea de invatamant gimnazial;
4) adeverinta (in original) care sa cuprinda mediile generale la invatatura si purtare pentru clasele V-VII, iar pentru clasa a VIII-a (semestrul I), conf. adeverintei model;
5) recomandarea Consiliului parohial si a preotului paroh, din care sa reiasa comportamentul candidatului si al familiei sale;
6) binecuvantarea chiriarhului locului, care se obtine la seminar;
7) adeverinta medicala de la medicul scolar sau de familie – clinic sanatos si fisa cu vaccinarile 0-14 ani;
Vizita medicala este obligatorie si eliminatorie.