Guvernul Vietnamez propune noi legi de restrictionare legala a religiei

cardinalul vietnamez jean pham minh manLacasuri Ortodoxe: din Vietnam
Guvernul Vietnamez propune noi legi de restrictionare legala a religiei

Guvernul Vietnamez isi propune sa introduca o serie de noi amendamente la legile existente, care vor restrange in continuare libertatea religiei, precum si a tuturor celorlalte activitati legate de Biserica in aceasta tara.

Cardinalul Jean Botez Pham Minh Man, Arhiepiscop de Saigon, a declarat intr-o scrisoare catre primul-ministru vietnamez ca aceste modificari reprezinta “un urias pas inapoi”, in comparatie cu varianta de lege originala.

Un articol realizat de: KSLCatalin / Lacasuri Ortodoxe

In esenta, modificarile propuse de decret reflecta dorinta guvernului de a restabili mecanismul de cerere si de acordare a dreptului la activitati religioase. Astfel, acordarea drepturilor legitime ale cetatenilor se muta in mainile unor oficiali guvernamentali care ar putea sa-si dea acordul sau nu, prevalandu-se de unele proceduri birocratice”.

“Un guvern din oameni si pentru oameni” se va transforma intr-un “Dumnezeu al tarii”, in mainile caruia se afla toate drepturile, acordand sau refuzand oamenilor dreptul la spiritualitate, a avertizat el.

Introducerea unui text precum “abuzarea de credinta si religie”, o exprimare nedeterminata si susceptibila de interpretari diverse, conform episcopilor catolici, va plasa in mainile oficialilor dreptul de a cataloga o actiune ca fiind o activitate religioasa legitima sau in afara legii.

Avand in vedere legatura speciala cu Vaticanul si cu Biserica Catolica Universala, in general, dispozitiile care reglementeaza implicarea straina religioasa par a avea o importanta deosebita pentru Biserica Catolica Vietnameza. Guvernul Vietnamez impune ca oferirea titlurilor religioase (de episcop, cardinal), trebuie sa aiba aprobarea acestuia, oferind astfel un drept de veto guvernului, asupra numirilor episcopale. in repetate randuri, in trecut, Guvernul si-a exercitat dreptul de veto in respingerea candidatilor propusi de catre Vatican.

Proiectul de lege sustine ca organizatiile religioase “cu activitati internationale trebuie sa respecte politicile de stat si preceptele, si trebuie sa informeze Comisia pentru Afaceri Religioase de orice instructiuni primite de la organizatiile religioase straine, si apoi sa respecte instructiunile emise de catre comisie”. Participarea la astfel de activitati trebuie sa fie aprobata de catre Comitetul pentru Afaceri Religioase. Orice ajutor primit de la organizatiile straine religioase trebuie sa fie aprobat, de asemenea, de catre Comitetul de Afaceri Religioase de Stat.

Pe scurt, modificarile proiectului, astfel cum au fost criticate de Cardinalul Jean Botez Pham, mentin totodata restrictiile dure anterioare privind libertatea religioasa, dar solicita in plus noi proceduri administrative prin care sa “se ceara permisiuni”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.