Ziua mondiala de rugaciune pentru China, in Biserica Catolica: securitate stricta in Sheshan, preoti arestati

Mesaa In sheshan ChinaZi de rugaciune in Biserica Catolica a Chinei: securitate stricta in Sheshan, preoti arestati

Lacasuri Ortodoxe: din Shanghai
Printre dificultati si arestari, catolicii chinezi se pregatesc maine, 24 mai 2011, sa serbeze Ziua Mondiala de Rugaciune pentru China, instituita de Papa Benedict al XVI-lea prin scrisoarea 2007 catre credinciosii din China. Ziua coincide cu sarbatoarea Mariei Ajutatoarea Crestinilor, venerata la Altarul National din Sheshan, la aproximativ 40 km sud-vest de Shanghai.

In trecut, pe 24 mai, zeci de mii de catolici din Biserica oficiala si “subterana” mergeau in pelerinaj la acest altar, intr-un gest comun de rugaciune si de reconciliere. Din 2008, data primei zile lansate de papa, guvernul a plasat in mod constant obstacole in calea participarii credinciosilor, blocandu-i pe catolicii Bisericii “subterane”, limitand afluxul dinspre celelalte eparhii si permitand doar anumitor grupuri de credinciosi sin Shanghai accesul la altar.

Surse ale AsiaNews confirma gfaptul ca in acest an “securitatea in Sheshan este foarte dura, cu politie si cu puncte de monitorizare video peste tot”. Un preot, cu toate acestea, a confirmat ca, maine, Mgr Xing Wenzhi, episcop auxiliar de Shanghai, va merge la altar pentru a celebra o Messa. Seful diocezei, Mgr. Aloysius Jin Luxian, in varsta de 95 de ani, nu va participa, ofiicind deja Messe la altar in 2 si 11 mai 2011.

Surse din comunitatea subterana din Shanghai au declarat ieri pentru AsiaNews ca preotii lor au fost “luati de politie intr-un turneu sponsorizat de Guvern”, pentru a ii impiedica sa organizeze pelerinaje la Sheshan, asa cum planificasera initial. Niciuna dintre comunitatile orasului subteran nu a fost capabila ieri sa celebreze o Messa, din cauza absentei preotilor.

Un preot tanar a spus ca, in 2010, securitatea publica a incercat sa-i opreasca, dar el si grupul sau au reusit sa ajunga Sheshan. “Am ajuns la Sheshan pe 24 mai, cu multa tristete si dificultate, dar am fost bucurosi sa ne rugam Maicii Domnului in aceasta zi speciala”.

S-au mai raportat, de asemenea, arestari printre preotii comunitatii subterane din Nord. Unii dintre ei au pregatit sute de copii ale rugaciunii catre Fecioara din Sheshan, distribuindu-le credinciosilor.

Papa Benedict al XVI-lea, in scrisoare, facea apel la rugaciune, pentru a arata “solidaritate si preocupare” fata de “suferintele din trecut si din prezent” ale catolicilor chinezi. Diversele comunitati subterane sa se roage pentru episcopii lor, care au disparut sub custodia politiei cu decenii in urma, si a caror soarta nu este cunoscuta.

Catolicii din Zhengding vor sa se roage in special pentru episcopul lor, Mgr. Julius Jia Zhiguo, care se afla in spital, in Shijiazhuang, incepand din data de 18 mai, reclamand probleme cardiace. Chiar si in spital, episcopul este sub supravegherea politiei.

In Luoyang (Henan), catolicii subterani se roaga pentru episcopul lor, Li Hongye, care a murit in 23 aprilie 2011. “Comunitatea este inca doliu – a spus un preot – si suntem foarte dezamagiti de faptul ca autoritatile au demolat crucea ridicata pe mormantul episcopului nostru”.

Ieri, in Hohhot (Mongolia Interioara), Mgr. Meng Qinglu le amintea credinciosilor sa se roage in special pentru cei care nu merg la biserica, pentru a contribui la revigorarea entuziasmului acestora, pentru credinta si pentru unitate si comuniune cu Biserica universala.

In Taiyuan (Shanxi) comunitatile, in imposibilitatea de a merge la Sheshan, vor face maine un pelerinaj la sanctuarele locale din Muntele Celor 7 Dureri si in Muntele Guqun.

Cu toate acestea, alte comunitati au spus pentru AsiaNews ca nu stiu nimic despre decizia recenta a Papei Benedict al XVI-lea, de apel la rugaciune pentru China, si ca nu vor sarbatori Ziua de rugaciune.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.