Un avocat din New York condamnat la inchisoare in cazul Manuscriselor de la Marea Moarta

Raphael GolbLacasuri Ortodoxe din New York:

Un avocat din New York condamnat la inchisoare in cazul Manuscriselor de la Marea Moarta
Un avocat a fost condamnat joi, 18 noiembrie 2010, la sase luni de inchisoare, dupa ce a primit sentinta pentru o infractiune ultramoderna, cu privire si la… antichitate: folosirea de pseudonime online pentru a hartui persoane, intr-o dezbatere academica despre Manuscrisele de la Marea Moarta.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Clement Viorel


Raphael Golb Raphael Golb a fost condamnat pentru furtul de identitate plus alte acuzatii, intr-un caz penal rar, centrat pe ascunderea sub alte nume pe Internet, – si un „proces” care a dezvaluit o dezbatere stiintifica plina de amaraciune, despre cum au creat evreii manuscrisele, in trecut.
Procurorii au spus ca Golb a trecut linia de demarcatie intre discurs si delict, prin utilizarea de conturi false de e-mail si prin postari pe blog sub nume false, pentru a discredita pe defaimatorii tatalui sau, renumit istoric. Golb a declarat ca scrierile sale s-au ridicat la nivelul de parodie si de demascare a unor ilegalitati la nivel academic, el considerand ca s-a simtit protejat de dreptul la libera exprimare.
„Regret orice forma de ranire a sentimentelor pe care le-au provocat e-mail-urile mele despre antichitati”, a declarat el in instanta, joi. „inainte de acest caz, nu stiam ca farsele satirice de acest gen au fost tratate ca infractiuni in SUA”.

Dar Carol Berkman, oficial la Curtea Suprema de Justitie, a replicat ca actiunile, nu ideile, au dus la condamnarea sa.
„Nu cuvintele lui, ci comportamentul sau”, a declarat acesta, inainte de a pronunta sentinta. „Ramane in continuare un delict sa te dai drept alta persoana, in modul in care (Golb) a facut-o. …Victimele s-au simtit invadate si jignite de acest fapt.”
Golb, in varsta de 50 ani, a fost condus in catuse, dupa sentinta, dar cateva ore mai tarziu, un judecator i-a acordat cautiunea pentru 25000 $.
Procesul lui Golb, inceput in septembrie, s-a asemanat adesea cu o lectura in serie, pe teme variind de la studii iudaice, la filozofie iluminista.
fragment de manuscris de la Marea Moarta

Descoperite in grote din Israel, incepand cu anii 1940, Manuscrisele de la Marea Moarta contin cele mai timpurii versiuni cunoscute ale unor parti din Biblia ebraica. Ele au oferit informatii importante despre istoria iudaismului si inceputurile crestinismului.
Unii savanti, inclusiv presedintele Lawrence Schiffman, de la University Judaic studies – New York, spun ca textele au fost realizate de secta esenienilor. Altii, precum Norman Golb, istoric la University of Chicago si tatal lui Golb, considera ca scrierile au fost opera unor grupuri si comunitati evreiesti.
Schiffman a sesizat autoritatile, dupa ce mai multi dintre studentii si colegii sai au primit e-mailuri de la o adresa care se folosea de numele lui. in e-mail-uri, presupusul Schiffman parea sa recunoasca faptul ca a plagiat munca lui Norman Golb si solicita destinatarilor sa nu divulge „secretul”. insa in realitate Schiffman neaga orice forma de copiere a muncii istoricului Golb.

Raphael Golb, savant in domeniul literaturii si avocat specializat in imobiliare, cu doctorat la Harvard si cu diploma NYU (New York University School of Law) a recunoscut, in timpul procesului, ca el a scris mesajele. insa a spus ca nu a intentionat niciodata sa se creada ca Schiffman le-a trimis, ci le-a caracterizat drept „satira, ironie, parodie”.
John Bandler, asistentul procurorului districtului Manhattan, a declarat joi, ca activitatile lui Golb nu au fost comentarii, ci „mii de ore de hartuire din rea intentie, in numele altora”. in plus, Golb a deschis conturi de e-mail si in numele altor cercetatori ai Manuscriselor de la Marea Moarta, in afara de Schiffman.
„Potrivit acestuia, drepturile sale de free-speech (libertatea cuvantului) ii permit sa hartuiasca persoane si sa se dea drept altcineva. Juratii sunt de alta parere”, a adaugat Bandler.

Lui Golb i s-a interzis sa practice avocatura din cauza condamnarii. Mai mult, i s-au dat cinci ani de probatiune, in care nu se poate angaja in discutii online despre Manuscrisele de la Qumran.
„Instanta si procurorul districtului au creat conditii de siguranta pe Internet pentru a evita ca oamenii de stiinta de elita sa fie atacati”, a declarat unul dintre avocati, Ron Kuby.

Utilizarea altei identitati pe Internet a generat o serie de procese, dar urmaririle penale nu sunt o practica frecventa, cu exceptia cazului de identitate falsa utilizata pentru a fura bani, spun expertii. intr-un caz memorabil, Lori Drew a fost acuzata ca si-a ajutat fiica si un prieten sa trimita mesaje jignitoare pe MySpace, unei vecine de 13 ani. Ca urmare, fata s-a sinucis.
Un juriu federal din California, unde MySpace isi are serverele, a condamnat-o pe Drew la o contraventie pentru fiecare utilizare a calculatorului fara autorizatie, insa un judecator a anulat verdictul si a achitat-o.

Ultimele noutati cu privire la Manuscrisele de la Marea Moarta, pot fi citite AICI:

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.