Biserica Ortodoxa nu este o Biserica de “relaxare spirituala”, prin care un orasean sa scape din cand in cand de stres

Moscova, Rusia

Biserica Ortodoxa Rusa ii cheama pe rusi sa se mobilizeze in cadrul misiunii crestine. "Misiunea populara crestina este datoria acestora, obiectivul lor si o chemare nationala la milostenie, la auto-control si sacrificiu", a declarat seful Departamentului Sinodal pentru Relatii Biserica-Societate, protopopul Chaplin Vsevolod, in cadrul unei conferinte internationale pe tema Relatiei dintre Societate si Biserica, care a avut loc vinerea trecuta, in Moscova.

Potrivit preotului, "daca poporul rus ar intelege acest apel si aceasta misiune, daca renasterea spirituala si morala a poporului nostru nu s-ar opri sub influenta criticilor externe sau a framantarilor interne, ba chiar s-ar extinde inca de mai multe ori, s-ar putea ajunge ca poporul rus sa devina din nou o natiune crestina care sa traiasca intr-o Rusie Sfanta".

Parintele Vsevolod a mentionat ca aproximativ o treime din populatia Rusiei este reprezentata de oameni care au "o anumita experienta religioasa, o literatura bine dezvoltata, religioasa, care se roaga in biserici si in casele lor si participa la slujbele religioase macar uneori".

Astfel, a continuat el, "este incorect sa ne referim la ortodocsii rusi ca la o minoritate, marginalizata statistic".

Parintele Vsevolod mai remarca faptul ca exsta oameni, in special in Occident, care percep Ortodoxia "ca pe o imagine romantica a unei biserici de sat, ruinate, inconjurata de mesteceni si ingrijita de un preot intr-o reverenda zdrentuita”.

"Este gresit sa interpretam credinta ortodoxa ca pe o zona limitata doar la o relaxare spirituala", a punctat pr. Vsevolod.

Potrivit acestuia, crestinismul este "un foc omniprezent care binecuvanteaza tot, arde lucrurile care trebuie sa fie arse si ii contopeste pe oameni intr-o noua creatie", iar incercarea de a scoate religia din viata sociala si de a o prezenta ca pe "o zona restransa, marginalizata, in care un cetatean al unei metropole intra de doua ori pe an pentru a scapa de stres, este o atitudine total gresita".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.