publicat în: Arhivă

Atunci cand episcopii fac ceea ce trebuie (dupa un comentariu de Rev Thomas J. Euteneuer – Presedintele Human Life International)

Atunci cand episcopii fac ceea ce trebuie

“Episcopul Robert Vasa de Baker, din Oregon, a oferit catolicilor cel mai bun motiv de bucurie in perioada de pocainta a Postului Mare: el a smuls titlul de ‘catolic’ de pe un spital din dioceza sa, care refuza sa mai fie de fapt catolic.” afirma publicatia Life News in editia din 1 martie 2010.


”De fapt, Postul Mare este, probabil, momentul perfect pentru un astfel de act, fiind un exercitiu de disciplina si curaj, pe care ne place sa o vedem in randul prelatilor nostri. Episcopii care sunt pastori adevarati, si nu politicieni, ne intaresc si insufletesc credinta noastra – Va multumim, Episcop Vasa!” – continua in articolul sau, preotul catolic Thomas.

Punctul contestat de episcop a fost practicarea sterilizarii chirurgicale, in acest spital “Sfantul Charles” din Bend. Se pare ca Consiliul Director a crezut ca interzicerea clara a acestei practici, venita din partea Bisericii, era optionala. Deci, dupa o ancheta corecta, in timp, intrucat episcopul nu a putut convinge administratia spitalului sa isi schimbe practicile, pur si simplu a smuls numele de catolic si insemnele cladirii, cu exceptia crucii care “sa le reaminteasca de esecul lor de a trai in provocarea Crucii”.

”E greu oare sa-ti imaginezi cat de crispat a fost de durere acest episcop, in momentul in care presedintele lantului de asistenta medicala, James Diegel, a declarat ca spitalul are ‘obligatia prestarii unor servicii cuprinzatoare in domeniul sanatatii, ingrijindu-se de pacientii sai’?" – intreaba retoric Euteneuer.

”in afara de faptul ca sterilizarea reprezinta nimic altceva decat mutilarea unui organ al corpului, si ca nu tine de ingrijirea fata de sanatate, Biserica condamna acest lucru si il considera ca imoral. Ei bine, episcopul a exercitat acest drept, de a nu tolera astfel de practici, iar Biserica este puternica in luarea unor astfel de decizii! Sa ne gandim cat de multe alte spitale, numite ‘catolice’ practica astfel de lucruri, din cauza lipsei unor investigatii ale Bisericii” – afirma reverendul.

”Exista, cu toate acestea, doar o mana de episcopi in lumea tehnologico-sofisticata a occidentului, care sa se prezinte hotarati si curajosi moral incat sa poata elimina titlul de ‘catolic’, unei institutii care se razvrateste impotriva credintei autentice. Totusi, exista o tendinta in crestere, in Statele Unite, observandu-se o mai mare rezistenta episcopala, ortodoxa (drept-credincioasa), si trebuie sa aplaudam acest lucru cand il vedem, pentru ca acesti episcopi pot fi sever atacati si ar putea avea nevoie de sprijinul nostru” – continua acesta.

”Numele de ‘episcop’, in originalul grecesc, inseamna ‘supraveghetor’. Cu alte cuvinte, el ‘supravegheaza’ turma sa. Noi, ca membri ai credintei in Hristos, cu adevarat suntem sub supravegherea curajoasa a episcopilor – credinta noastra, familiile noastre si sufletele noastre avand nevoie de o astfel de ingrijire pastorala.

Daca nu ati facut deja acest lucru, va recomandam in mod special in aceasta perioada a Postului Mare, sa va rugati intr-un mod special pentru episcopii nostri; prin rugaciunea, postul, si jertfele noastre sa cerem ca ei sa aiba putere continua in apararea Bisericii.

dupa un comentariu de Rev Thomas J. Euteneuer
Presedintele Human Life International – preluat Life News

© KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 7/2010