publicat în: Arhivă

Arhiepiscopul de Maribor si-a depus demisia, din cauza unui scandal financiar

Franc Kramberger

Arhiepiscopul de Maribor (nord-estul Sloveniei), monseignorul Franc Kramberger, a demisionat joi, 3 februarie 2011, potrivit unui comunicat al diocezei, in urma discu?iilor generate de proasta gestionare financiara a institutiei.
„Sfantul Parinte a acceptat demisia arhiepiscopului Kramberger”, a anuntat dioceza de Maribor. Papa Benedict al XVI-lea l-a numit in locul sau pe monseignorul Marjan Turnsek, din aceea?i dioceza.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Episcopia de Maribor atras aten?ia asupra sa, la sfarsitul lunii ianuarie 2011, printr-un articol al saptamanalului italian „L’Espresso”, care a punctat „investitiile cel putin riscante” si „aventurile financiare” in care s-a lansat dioceza in ultimii ani, ceea ce a condus, prin „incompetenta dovedita de episcop”, la „acumularea unei datorii de peste 800 milioane euro”, echivalentul a 2 % din PIB-ul Sloveniei. Lojze Cvikl, un oficial al eparhiei, a contestat totusi aceasta suma, estimand datoria la 17,4 milioane euro.

Potrivit publicatiei amintite, „problema” a fost descoperita de Vatican „cand, la sfarsitul anului 2007, o televiziune controlata de Biserica (catolica n.r.) slovena a inceput sa transmita programe pornografice”.

Prin intermediul societatii Gospodarstvo Rast, Dioceza de Maribor controleaza fondurile a doua companii – Zvon Ena Holding si Zvon Dva Holding – care ?i-au anuntat recent starea de insolvabilitate (incapacitatea de a-?i achita datoriile n.r.), in timp ce grupul de telecomunicatii T-2 al aceleea?i dioceze este, de asemenea, o sursa de pierderi.

„Am creat Gospodarstvo Rast pentru a facilita finantarea activitatilor educative si religioase ale diocezei. Cand societatea respectiva s-a dezvoltat, a inceput sa investeasca, ceea ce s-a dovedit a fi o activitate primejdioasa”, a recunoscut Lojze Cvikl, intervievat de agentia STA, ?i citat de AFP.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011