Rezultatele sedintei Sinodului Mitropoliei Clujului – 4 februarie 2011

La resedinta Mitropolitana din Cluj-Napoca a avut loc, vineri, 4 februarie 2011, sedinta de lucru a Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului sub presedintia Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Clujului.

La aceasta sedinta s-a facut o evaluare a organizarii si desfasurarii ceremoniilor de Inmormantare a vrednicului de pomenire Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu al Clujului, la care au participat 30 de ierarhi, Inalti demnitari de stat, reprezentanti ai autoritatilor locale, civile si militare, reprezentanti ai cultelor din Romania, personalitati din lumea academica, preoti, calugari si peste 10.000 de credinciosi.


SocialTwist Tell-a-Friend

Parintele Patriarh, Impreuna cu ierarhii din Mitropolie si-a exprimat multumirea si recunostinta fata de toti reprezentatii autoritatilor care s-au implicat admirabil In organizarea si desfasurarea funeraliilor.

Pentru pastrarea unei perioade demne si linistite de doliu, Sinodul Mitropolitan face un apel catre ierarhi, clerici, credinciosi si reprezentanti ai massmedia sa nu se lanseze In formularea de scenarii privind succesiunea la scaunul de Mitropolit si Arhiepiscop al Clujului, nici sa dea crezare unor zvonuri alarmiste privind desfiintarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Intre cele doua Mitropolii din Transilvania trebuie sa existe o atmosfera de pace, comuniune si cooperare In probleme de interes comun si nu confruntare si concurenta, daunatoare Bisericii, care trebuie sa cultive un climat de pace si stabilitate.

La aceasta sedinta sinodala s-a hotarat ca, la solicitarea Episcopiei Salajului, fiecare Eparhie sa sprijine, dupa posibilitati, financiar sau cu materiale, constructia noului Centru eparhial din Zalau.

Pentru o reflectare completa a vietii religioase la nivelul Intregii Mitropolii a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, eparhiile componente, Isi vor intensifica, pe viitor, cooperarea cu Centrul de presa Basilica al Patriarhiei Romane. Colaborarea cu Patriarhia Romana va include si implementarea In Eparhiile Mitropoliei Clujului a programelor catehetice-sociale „Hristos Impartasit copiilor" si „Alege scoala".

Comunicatul a fost oferit in copie, redactiei Lacasuri Ortodoxe, de catre Pr. Bogdan Ivanov.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.