Patriarhia Moscovei incearca sa consolideze prezenta Bisericii Ortodoxe Ruse in Muntele Athos

ilarion de Volokasmk in Athos Mitropolitul Ilarion: Patriarhul Kirill va profita de prima ocazie de a vizita Muntele Athos

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii planuieste sa viziteze Muntele Athos, a spus seful Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Patriarhul Kirill a vizitat de mai multe ori Muntele Athos, ca Mitropolit, si s-a indragostit de acest loc. Va vizita Muntele, cu prima ocazie. Cel mai indicat si convenabil ar fi sa combine aceasta excursie cu vizita sa oficiala in Biserica Ortodoxa Elena (Hellas), planificata in urmatorii cativa ani", a spus Mitropolitul Ilarion Interfax-Religion intr-un interviu, dupa calatoria sa la Muntele Athos.

Potrivit acestuia, Patriarhul i-a pregatit cate o vizita in Muntele Athos in fiecare an, pentru a mentine relatiile bilaterale si pentru a acorda asistenta necesara fratilor rusi aflati acolo, "pentru efectuarea de rugaciuni in comun si pentru a se incarca de acolo cu bogatia spirituala a comorii traditiei monastice sfinte".

Astazi, manastirea ruseasca Sfantul Pantelimom (Agios Panteleimon) numara 60 de frati. Unii dintre ei slujesc in Noua Tebaida, in schiturile din Xilury, si in metocurile din Krumitsa (Athos), Constantinopol si Moscova. in plus, cate unul sau doi calugari rusi slujesc in multe manastiri din Grecia. Adeptii Bisericii Ortodoxe Ruse locuiesc, de asemenea, in chilii individuale, pe langa diferite manastiri din Athos. Numarul total al calugarilor rusi nu depaseste insa, in prezent, 100 de persoane.

Mitropolitul Hilarion, citat de Interfax, a amintit ca, odata numarul total de calugari rusi din Athos ajunsese la 2000, si chiar la 5000 daca ii includeam si pe pelerinii sau persoanele care lucrau in manastiri, insa "evenimentele tragice ale secolului 20 au dat o lovitura grea Athosului rusesc".

"Biserica Rusa este constienta de angajamentul sau in intretinerea manastirii rusesti Agios Panteleimon, iar aceasta manastire reprezinta credinta ortodoxa rusa in Muntele Athos", a mai spus Mitropolitul Ilarion.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 47/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.