publicat în: Arhivă

Biserica Ortodoxa se poate ocupa de imigranti, prin diferite programe de ajutorare si adaptare

Biserica Ortodoxa Rusa se poate ocupa de imigranti, prin diferite programe de ajutorare si adaptare

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Parohul Bisericii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din Hong Kong, protopopul Dionisie Pojniaev, considera ca Biserica Ortodoxa se poate ocupa de adaptarea imigrantilor in Rusia.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Se spun multe despre problemele de imigrare, despre atacul Islamului, dar de ce nu am institui un sistem de adaptare a imigrantilor in Rusia? Este evident ca tara nu se poate descurca fara forta de munca. Migratia este un proces normal, avem nevoie doar sa-l controlam si sa-l directionam", a declarat Pr. Dionisie unui corespondent Interfax, miercuri, 22 septembrie 2010.

Preotul considera ca Rusia nu a fost niciodata unificata etnic, ci poate, mai degraba "un fel de matrice", care "accepta si adapteaza diferitele grupuri etnice, pe baza credintei, limbii si stilului de viata.

"Se poate face, probabil, acelasi lucru si acum. Daca Biserica reuseste sa creeze un sistem de predare a limbilor, a culturii ortodoxe, sa-i ajute pe imigranti, sa aiba un sistem de adaptare sociala, cine stie, poate oamenii vor avea un sentiment al dragostei curate, intorcandu-se spre Hristos.", spera Pr. Dionisie.

Modele ale unor astfel de lucrari, ale unor Biserici crestine, exista in strainatate, subliniaza Dionisie, referindu-se la experienta Frantei, Angliei, Italiei si Germaniei, unde exista mai multe parohii catolice pentru imigrantii din China.

in plus, protestantii din Germania au inaugurat cea mai mare biblioteca chinezeasca din lume, a strainatatii. Calugaritele catolice din Polonia ii invata pe chinezi limba poloneza gratuit si le ofera asistenta juridica, desi exista doar aproximativ 2.000 de chinezi in tara, a mai spus preotul.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010