Bisericile Catolica si Ortodoxa incerca sa depaseasca dezacordurile de un mileniu: Primatul Papal discutat la Viena

Bisericile Catolica si Ortodoxa incerca sa depaseasca dezacordurile de un mileniu: Primatul Papal discutat la Viena

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
O comisie mixta internationala, care se ocupa de dialogul dintre Biserica Ortodoxa si cea Romano-Catolica, si-a deschis lucrarile marti, 21 septembrie 2010, la Viena, unde se discuta problema primatului papal in primul mileniu.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Acesta este subiectul cel mai complicat in dialogul dintre ortodocsi si catolici, deoarece atitudinea fata de Episcopul slujitor al Romei este esentiala pentru Biserica Catolica moderna", spune egumenul Filip (Riabik), reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la sesiune, catre Interfax.

Sesiunea de la Viena continua discutia care a fost inceputa in Cipru in 2009.

"Un document proiect a fost elaborat de sesiunea comisiei de anul trecut, iar Comisia a inceput sa o analizeze, dar nu s-a incheiat inca acest proces, intrucat ortodocsii au avut o multime de obiectii la adresa acestui text. Ne asteptam ca discutia din Viena, referitoare la acest document, sa fie destul de intensa", a mai spus el.

"Obiectivul delegatiei noastre este sa ne asiguram ca acest document reflecta pozitia ortodoxa si exclude orice ambiguitati, compromisuri si interpretari gresite ale opiniilor patristice despre episcopul slujitor al Romei", a spus preotul.

Desi este dificil sa se ajunga la un consens pe aceasta tema "ea trebuie sa fie discutata", deoarece "este cea care ii separa pe catolici de ortodocsi, mai presus de celelalte", a mai spus el.

"Trebuie spus ca catolicii nu au fost de acord sa discute aceasta problema cu [Biserica Ortodoxa] o lunga perioada de timp, stiind cat de radicale diferente in interpretare sunt. Faptul ca in ultimii ani Papa Ioan Paul al II-lea, si apoi Papa Benedict al XVI-lea, au fost de acord sa fie discutata aceasta problema, de catre Comisie, este un pas destul de binevoitor din partea catolicilor fata de [Biserica Ortodoxa]", a incheiat acesta.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.