publicat în: Arhivă

Doua icoane bizantine ale Sf. Ap. Pavel si Iacov, descoperite in Dusseldorf, s-au reintors in Cipru

icoana sf ap pavel recuperata de cipru din dusseldorf Biserica Ciprului a recuperat de curand doua icoane bizantine, reprezentandu-i pe Sfantul Apostol Pavel (57 x 38.5 cm) si Sfantul Apostol Iacob (56 x 38.5 cm), care dateaza din mijlocul secolului al 18-lea. Cele doua icoane apartin scolii hagiografice Sfantul Iraklidios, din Nicosia.
Lucrarile fusesera localizate in luna februarie 2011 in orasul german Dusseldorf.
Icoanele celor doi apostoli, Sfantul Pavel si Sfantul Iacov, apartin unei singure manastiri aflate in zonele ocupate ale Ciprului, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, sesizata de corespondenti abonati din zona.

Dupa profanarea si jefuirea edificiilor crestine, de catre armata turca, in vara anului 1974, acestea au fost transferate ilegal, ca alte mii de icoane, catre pietele europene, fiind destinate vanzarii.

Preasfintitul Episcop Porfirios de Neapolis, director al Biroului Bisericii Cipriote pe langa Institutiile Europene, si presedinte al Comitetului sinodal pentru Monumente si Arta, s-a deplasat de curand personal la Dusseldorf, unde a primit cele doua icoane.

icoana sf ap iacob recuperata de cipru din dusseldorf

Au urmat cercetari care au avut rolul de verificare stricta a originalitatii icoanelor. Din informatiile pe care le-am primit pana in acest moment, se poate spune cu o siguranta ca aceste doua icoane apartin Manastirii Sfantului Anastasios din Peristeronopigi – Famagusta.

I n scurt timp, cele doua icoane au revenit in Cipru, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.