Scanarea mumiei unei printese egiptene arata ca aceasta a murit din cauza unei boli de inima. Noi intrebari…

mumia unei printese egiptene scanataO printesa egipteana, care a trait cu 3500 de ani in urma, este considerata a fi prima persoana cunoscuta ca ar fi avut o boala de inima, spun cercetatorii.

Medicii cred ca printesa ar fi avut practic nevoie de un bypass cardiac, daca ar fi trait in vremurile noastre, informeaza Lăcașuri Ortodoxe – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe, citand un raport BBC.

Scannerul (TC – tomograf computerizat) a aratat ca ea avea blocaje extinse ale unor artere care duceau la inima, creier, stomac si picioare.

Cercetatorii spun ca acest caz de boala cardiaca pre-dateaza un stil de viata modern.

Cercetatorii cardiologi din SUA au constituit o echipa cu colegii de la Universitatea Al Azhar din Cairo, pentru a analiza ramasitele a 52 de mumii, inclusiv cele ale printesei.

mumia unei printese egiptene scanata Ei au realizat scanari complete ale corpurilor mumiilor aflate la Muzeul National de Antichitati din Cairo.

Acestia au descoperit dovezi de rigidizare a arterelor in aproape jumatate din mumiile scanate, conform unor declaratii facute la o conferinta medicala din Amsterdam, conform BBC.

Printesa Ahmose-Meryet-Amon a facut parte dintr-o familie ilustra egipteana. Ea a trait in ceea ce se numeste astazi Luxor, in anul 1580 i.Hr., si a murit la varsta de 40 de ani.

Dr. Gregory Thomas, de la Universitatea din California, a declarat:

“Nu existau gaze sau energie electrica la acel moment, deci probabil ea a avut un stil de viata activ. Dieta ii era semnificativ mai sanatoasa decat a noastra. Ea se poate sa f fi mancat fructe si legume, si peste – din abundenta in Nil, la acel moment. Produsele alimentare erau organice si nu existau grasimi transformate sau tutun, pe atunci. Cu toate acestea, ea a prezentat aceste blocaje. Acest lucru ne sugereaza ca exista un factor de risc pentru bolile de inima care ne scapa… Ceva care le provoaca si pe care inca nu-l cunoastem…”

Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza ca rezultatele nu trebuie sa minimalizeze importanta mesajului unei diete si a unui stil de viata sanatoase.

Activitatea echipei este acum in “asteptare”, din cauza evenimentelor din Egipt, dar ei spera sa poata in continuare sa-si reia studiul, daca noul guvern le va permite.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.